BilimGenelMakalelerSağlık

Migren ve Beslenme

Google News Abone Ol

Migren bireylerin günlük yaşantısını etkileyen çok yaygın, şiddetli nörolojik bir bozukluktur. Dünyadaki tüm kadınların yaklaşık % 18’ini ve erkeklerin % 6’sını etkiler. Çalışmalar migrenin genetik bir bozukluk olduğunu göstermiştir, ancak çevre, yaşam tarzı ve beslenme gibi faktörler migren atakları üzerinde büyük rol oynamaktadır.

Migren Tetikleyicileri

Yaygın olarak bildirilen migreni tetikleyen beslenme faktörleri;

  • alkollü içecekler (şarap ve bira),
  • turunçgiller,
  • bazı süt ürünleri (eski peynir),
  • yağlı ve kızarmış yiyecekler,
  • çay, kahve, kola gibi kafeinli içecekler,
  • yapay tatlandırıcılar(aspartam),
  • nitrat-nitrit ve monosodyum glutamat gibi gıda katkı maddeleridir.

Migren atakları çoğu zaman birçok faktöre bağlı olabilir. Migreni beslenme dışında  tetikleyen birçok faktör de vardır.

Bunlar;

  • stres
  • uykusuzluk
  • gürültüye ve ışığa duyarlılık
  • yeterli fiziksel aktiviteye sahip olmama gibi diyet dışı faktörlerdir.

Bu durumda, sadece bir besin değil, migren ataklarına hem beslenme hem de beslenme dışı faktörlerin birleşimi etki etmektedir. Ancak yukarıda saydığımız yiyeceklerin hepsi migrenli her bireyde migren ataklarını tetiklemeyebilir.

Migren Hastaları Beslenmelerinde Nelere Dikkat Etmeli?

Alkollü içecekler, turunçgiller, eski peynir, kürlenmiş etler, füme balık, maya özütü ve gıda katkı maddeleri gibi migren tetikleyiciler migrenli her bireyde ataklara neden olmayacağı için kişisel beslenme tetikleyicilerini anlamak zor olabilir. 

İşte bazı öneriler: Migren ataklarından önce yenilen şeyi tanımlamaya yardımcı olması için, migren ataklarınının yazdığı günlükle birlikte bir de yiyecek günlüğü de tutulmalıdır.
Bazı yiyecekler baş ağrısını hemen tetikleyebilirken, bazı yiyecekler karışık bir öğünle birlikte baş ağrısını 24 saate kadar tetiklemeyebilir.
Belirli bir yiyeceğin migren ataklarını tetiklediğini düşünülüyorsa, bir ay boyunca o yiyecek diyetten çıkarılmalıdır. İyileşip iyileşilmediğini kontrol etmek için baş ağrısı gibi migren belirtileri izlenmelidir.

Aşırı katı diyetleri de uygulamaktan kaçınılmalıdır. Birçok besinin çıkarıldığı kısıtlı beslenme durumunda migren tetikleyicisi olmadığı halde yiyeceklerden sakınma riski vardır. Buna bağlı vücutta birçok besin ögesinde eksiklik de gelişebilir. Migren ataklarını tetiklediğinden emin olunmayan hiçbir besin diyetten çıkarılmamalıdır.

Migren hastalarının baş ağrılarını açlık gibi diyet faktörleri de etkilemektedir. Yemekler arasındaki uzun süreler migren ataklarını tetikleyebilir veya düşük kan şekeri seviyeleri nedeniyle baş ağrısının daha şiddetli olmasına neden olabilir. Baş ağrısı gelişme riski, yemekler arasındaki süre arttıkça artabilir. Migren hastaları küçük sık öğünlere zaman ayırmalıdırlar.

Ve yapılan birçok çalışmada düzenli yemek öğünleri, düzenli uyku ve egzersiz programları ile birlikte daha az migren atakları görülmektedir.

KAYNAK:

  • https://americanmigrainefoundation.org/understanding-migraine/migraine-and-diet/
  • https://www.journalagent.com/tjn/pdfs/TJN_22_2_44_50.pdf

Merve Demirbilek

Merhabalar Ben Diyetisyen Merve DEMİRBİLEK ; 6 haziran 1996 yılında Erzurum’da dünyaya geldim, aslen Kayseriliyim. İlköğretimimi Vali Saffet Arıkan Bedük İlköğretim Okulunda okudum. Ortaöğretimimi Bünyan Anadolu Öğretmen Lisesinde tamamladım. Üniversite eğitimimi Atatürk Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik bölümünde 2018 yılında dereceyle mezun olarak tamamladım. 2019-2020 yılı eğitim-öğretim sürecinde Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi; Biyokimya bölümünde yüksek lisans eğitimine de başlayacağım. Daha önce toplu beslenme hizmeti veren bir yemek şirketinde yönetici diyetisyen olarak çalıştım ve psikolojik danışmanlık merkezinde beslenme ve diyet danışmanlık hizmeti verdim.Şuan da kendi kliniğimde kilo alma,kilo verme, kilo koruma programları, hastalıklarda beslenme tedavisi(diyabet,hipertansiyon, kalp-damar has.,Gut has., mide-bağırsak has.,PCOS, tiroid has.), gebelik ve emzirme dönemlerinde beslenme,bebeklik, çocukluk, ergenlik beslenmesi ve sporcu beslenmesi üzerine beslenme ve diyet danışmanlık hizmeti vermekteyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir