Kardiyovasküler sistem üzerine etkileri;
- Cilt ve damar yataklarında belirgin vazodilatasyon yapar. Dolayısıyla Total periferik Damar Direncinde(TPDR) azalma olur.
- Isı ve kolori değerini yükseltir.
- Kalbin kontraktivitesini bozar.
Solunum mekanizması üzerine etkileri;
- Uyarıcı bir etki yapar. Ancak aşırı alkol tüketimi solunum merkezini deprese eder ki bu da alkol zehirlenmesinin ilk belirtisidir.
GİS üzerine etkileri;
- İştahı arttırır.
- Midedeki asit salgısını arttırır. Midede gastrit salgısını arttırdığı için gastriti olan hastalarda alkol alınmaması tavsiye edilir.
- Mide mukozasının yoğunluğunu arttırarak mukozanın hidrojen iyonu geçirgenliğini arttırıp gastriti olmayan kişilerde gastrite neden olabilir.
Bağırsaklardaki etkisi;
- Akra hipofiz bezinden salgılanan ADH(antidiüretik hormon) hormonunu inhibe ettiği için diüretik etkiye sebep olur. Yani idrar atılımını arttırır.
- Az alınırsa diyareye çok alınırsa da kabızlığa sebep olur.
- Pankreasın dış salgılarının salgılanmasında artma yapacağı için öncesinde pankreatite daha sonrasında da pankreas kanserine sebep olur.
Uterus üzerine etkileri;
- Oksitosin hormonunun salgılanmasını inhibe ettiği için uterus üzerindeki büzücü etkiyi ortadan kaldırır. Bu nedenle de doğumu geciktirir.
- Prolaktin hormonunu da inhibe ederek süt oluşumunu azaltıcı etkisi vardır.
Endokrin sistem üzerine etkileri;
- Adrenal medulladan adrenalin ve nor-adrenalin salgılanmasını arttırır.
- Yüksek dozlarında yan tesir olarak, kortikosteroid ve adrenokortikoid hormon salgılanmasını arttırarak vücuttaki kortizon seviyelerini arttırdığı için; vücudun üst bölümünde kilo alımı, kamburlaşma, karın içi sıvı artışı ve karaciğerde toksisite artar, yüzdeki damarlarda vazodilatasyon yaptığı için yüzde kızarmaya sebep olur.
- Gebelere alkol alımı bebeklerde morfolojik bozukluklara yol açar. Mikrosefali(beyin gelişiminde yavaşlık) ve menthal retardasyon(zekâ geriliği) görülür.
- Uzun süreli alkol kullanımda tüm bunlara ek olarak nöron duyarlılığında da azalmalara sebep olur.
Metabolik etkilerine bakacak olursak;
- Glikoneogenezi inhibe ettiği için hiperglisemiye sebep olur. Kan şekerini çok hızlı düşürdüğü için kişi bayılabilir. Genellikle diabetlilerde ketoasidoza sebep olur.
Metil Alkol Zehirlenmesi ve Tedavisi
Metil alkol vücuda alındığında formaldeit ve formik aside döner. Bu formaldehit gözde toksik etkiye sebep olup körlük yaparken vücutta da asidoz durumu gelişir.
Tedavisinde de vücut alkali pH’ya getirilmelidir. Bu nedenle tedavisinde etil alkol kullanılır. Buradaki mekanizma ise; etil alkol ile metil alkolü metabolize eden enzim(aldehit dehidrogenaz enzimi) aynı enzimdir ve bu enime etil alkolün afinitesi yani bağlanma kabiliyeti metil alkole göre daha yüksektir. Metil alkol etil alkolün bulunduğu ortamda enzime bağlanamaz ve formaldehite dönüşmeden vücuttan toksik madde olarak dışarı atılır. Böylece zehirlenme önlenmiş olunur.
Şaşırtıcı gerçekten