BilimGenelMakalelerSağlık

Kardiyovasküler Hastalıklar ve Beslenme

Google News Abone Ol

Kardiyovasküler hastalık tanımı koroner kalp hastalığı, serebrovasküler hastalıklar (inme), periferik damar hastalıkları ile torasik ve abdominal aorta anevrizmalarını içermektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere vasküler yatağın bütün bölümlerini ilgilendiren bir hastalık grubunu kapsamaktadır.

Risk Etmenleri Nelerdir?

İnsan yaşamını olumsuz etkileyen ve ölüme sebep olan kalp damar hastalıklarının başlıca risk faktörleri; hipertansiyon (yüksek tansiyon), kanda artmış LDL-Kolesterol (kötü kolesterol, düşük dansiteli lipoprotein) ve trigliserit düzeyleri, HDL-Kolesterol (iyi kolesterol, yüksek dansiteli lipoprotein)’nin düşük olması, sigara, diyabet ve şişmanlıktır.

Beslenmenin Kardiyovasüler Hastalık Oluşumuna Etkisi Nasıldır?

Yağlı bir öğün tüketimi vasküler işlevin bozulmasına ve proinflamatuvar sitokinlerin konsantrasyonlarının artmasına neden olur. Hipertansiyonun gelişiminde ise tuz kullanımının etkisi büyüktür. Yapılan pek çok çalışmayla sodyum ve hipertansiyon arasında bağlantı görülmektedir. Günlük sodyumun az alınması için de fast food tarzı besinlerden, yemeye hazır olan etlerden kaçınılmalıdır. Kalp damar hastalıkları riskini azaltmada; doymuş yağların ve rafine karbonhidratların tüketiminin azaltılması, tekli doymamış yağ asitlerinin ve posa içeriği yüksek besinlerin tüketiminin artırılması temel hedeflerdendir.

Fast-food ürünlerinden patates kızartması ve kızartılmış et, yüksek miktarda endüstriyel olarak üretilen trans-yağ asitleri içerir.  Trans çoklu doymamış yağ asitleri de HDL kolesterolünün azalmasında ve LDL kolesterolünün artmasında etkilidir. Trans yağları, margarinler, yayılımlar ve kızartma yağlarında, sebze veya deniz yağlarının endüstriyel olarak sertleştirilmesiyle üretilen ve işleme ve depolama için ürünün daha dayanıklı hale getirilmesi için kullanılan yağlardır. Sertleşme, yağda adı geçen trans çift bağların oluşturulmasına neden olur. Bu olay, yağların erime noktalarını arttırır ve raf ömrünü uzatır. Trans yağ asitleri, geviş getiren hayvanların etinde ve süt ürünlerinde de doğal olarak bulunur ve günlük 5 gr trans yağ alımı, KVH riskinde yaklaşık % 30’luk bir artış ile ilişkilidir.

Zekiye Nur Özdemir

2 Eylül 1995 Samsun doğumluyum. İlköğretim ve lise eğitimimi Samsun'da aldım. Kırklareli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunuyum. Şu anda Samsun'da MEZOderm Güzellik Merkezi diyetisyeniyim. Beslenme,hakkında pek çok insanın, çok şey bildiğini sandığı ancak gerçekte çok az doğruların konuşulduğu bir alandır. Amacım 4 yıl eğitimini aldığım ve severek başında olduğum mesleğimden sizlere doğru bilgi aktarmaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir