BilimGenelMakalelerSağlık

Zatürre (Pnömoni) Nedir?

Google News Abone Ol

Zatürre (Pnömoni) Nedir?

Zatürre, bir veya her iki akciğerde hava keselerinin iltihaplanmasına sebep olan bir enfeksiyondur. Hava keseleri, balgam veya irin öksürmesine, ateş, titreme ve solunum zorluğu ile öksürüğe neden olarak sıvı veya irin  ile doldurulabilir. Bakteriler, virüsler ve mantarlar dahil olmak üzere çeşitli organizmalar zatürreye neden olabilir.

Zatürre Türleri

Bakteriyel Pnömoni: Bakteriyel pnömoninin en yaygın nedeni Streptococcus pneumoniae‘dır. Chlamydophila pneumonia ve Legionella pneumophila ayrıca bakteriyel pnömoniye de neden olabilir.

Viral Pnömoni: Solunum yolu virüsleri genellikle küçük çocuklarda ve yaşlılarda pnömoninin nedenidir. Viral pnömoni genellikle ciddi değildir ve bakteriyel pnömoniden daha kısa sürer.

Mikoplazma Pnömoni: Mycoplasma organizmaları virüs veya bakteri değildir, ancak her ikisinde de ortak özellikleri vardır. Mikoplazmalar genellikle daha yaşlı çocuklarda ve genç erişkinlerde hafif pnömoni vakalarına neden olur.

Mantar Pnömoni: Topraktan veya kuş dışkısından toplanan mantarlar, büyük miktarda organizmayı teneffüs eden insanlarda zatürre olabilir. Ayrıca kronik hastalıkları veya zayıf bağışıklık sistemleri olan kişiler de zatürre olabilir.

Hastane Kökenli Pnömoni (HAP): Bu tip bir bakteri pnömonisi, hastanede kaldığı süre boyunca edinilir. Diğer tiplerden daha ciddi olabilir, çünkü katılan bakteriler antibiyotiklere karşı daha dirençli olabilir.

Zatürre Vücudunuzu Nasıl Etkiler?

Çoğu zaman burun ve solunum yollarınız, soluduğunuz havadan mikropları süzer. Bu Zatürreciğerlerinizin enfekte olmasını önler. Ancak mikroplar bazen akciğerlere girmenin ve enfeksiyonlara neden olmanın bir yolunu bulur. Zatürreye neden olan mikroplar akciğerlerinize ulaştığında, akciğerlerin hava keseleri (alveoller) iltihaplanır ve sıvı ile dolar. Bu öksürük, ateş, üşüme ve nefes alma gibi zatürre belirtilerine neden olur.

Zatürre olduğunda, oksijen kanına ulaşmakta zorlanabilir. Kanınızda çok az oksijen varsa, vücut hücreleriniz düzgün çalışamaz. Bu ve enfeksiyonun vücutta yayılma riski nedeniyle, zatürre ölüme neden olabilir. Zatürre ciğerlerini iki şekilde etkiler. Lobar pnömonisi olarak adlandırılan akciğerinizin yalnızca bir bölümünde veya lobunda olabilir. Veya bronşiyal pnömoni (veya bronkopnömoni) olarak adlandırılan her iki akciğerde yamalar ile yaygın olabilir.

Zatürrenin Belirtileri

  • Öksürük
  • Paslı veya yeşil balgam
  • Ateş
  • Hızlı nefes alma ve nefes darlığı
  • Titreme sallanarak
  • Plöretik ağrı olarak bilinen derin bir nefes alırken genellikle kötüleşen göğüs ağrısı
  • Hızlı nabız
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Mide bulantısı ve kusma
  • İshal
  • Terlemek
  • Baş ağrısı
  • Kas ağrısı

Zatürrenin Tedavisi

Tedavi pnömoninin tipine ve ciddiyetine bağlıdır.

  • Bakteriyel pnömoni tipleri genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir .
  • Viral pnömoni tipleri genellikle istirahat ve bol miktarda sıvı ile tedavi edilir. Antiviral ilaçlar influenzada kullanılabilir.
  • Mantar türleri pnömoni genellikle antifungal ilaçlar ile tedavi edilir.

Doktorlar, zatürre semptomlarını yönetmeye yardımcı olmak için reçetesiz satılan ilaçlar yazmaktadır. Bunlar arasında ateşi düşürmek, ağrıları ve ağrıları azaltmak ve öksürükleri bastırmak için tedaviler vardır. Ek olarak, bol miktarda sıvı almak ve dinlenmek çok önemlidir.

Semptomlar özellikle kötü ise veya bireyin zayıflamış bir bağışıklık sistemi veya başka ciddi hastalıkları varsa, zatürre için hastaneye yatış gerekebilir. Hastanede hastalar genellikle intravenöz antibiyotikler ve sıvılarla tedavi edilir. İlave bir oksijen kaynağına ihtiyaç duyulabilir.

Mervenur Yetim

Merhaba; ben Mervenur Yetim 1997 Şanlıurfa doğumluyum. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü mezunuyum. Sürekli çalışan, kendini geliştiren ve daha çok şey öğrenmek için çabalayan, öğrenmeye açık ve çalışmayı çok seven biri olarak öğrendiklerimi herkesle paylaşmayı amaçlı[email protected] mail adresinden ulaşabilir, merak etiğiniz şeyleri sorabilirsiniz.

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir