Dünya genelinde her yıl 300 milyon ton plastik üretiliyor. Plastik son derece kullanışlı bir madde olsa da genellikle tek kullanımlık tüketim amaçlı üretildiği için neredeyse üretilen plastiğin yarısı çöp sınıfına giriyor. Ve maalesef doğada çözünme süresi 400 yılı aşıyor. Bu da doğaya çok zarar veriyor. Ayrıca denizlerdeki plastikler deniz canlılarının yaşamını olumsuz etkiliyor. Geri dönüşüm plastik atıkların önüne geçilmesinde en büyük dostumuz olarak gözüküyor. Bunun için de birçok farkındalık çalışmaları sürüyor. Hatta son zamanların gündemi şu pet şişe matikler.
Yeryüzünde yenilebilir türlerinin yanında insanı birkaç dakikada öldürebilecek kadar zehirli ve tehlikeli türleri bulunan mantarlar vardır. Peki pet şişelerle mantalar arasındaki bağlantı ne derseniz, yeni keşfedilen ilginç bir mantar türü yüzyıllar içinde çözünmeyen pet şişeleri haftalar içinde çözüyor.
Pakistan’ın başkenti İslamabad’daki bir çöplükte bulunan plastik sindiren bir mantar türü.
Mantar Nasıl Plastik Tüketiyor?
Bu mantar Aspergillus tubingensis türündendir. Bu türler genellikle meyve ve buğday gibi yiyeceklerin bozulması ve endüstriyel fermantasyon özellikleriyle bilinen bir Aspergillus‘dur.
Pakistan’daki çöp yığınlarından alınan örneklerde, özellikle de poliester poliüretan tipi plastiğin doğal bozunma süresinden çok daha hızlı bozunduğu tespit edilmiştir. Bunun sebebinin esteraz ve lipaz enzimlerinden kaynaklandığı ortaya çıkmıştır.
Hala sürmekte olan çalışmalar ise bu enzimlerin oluşumunu sağlayan genlerin tespit edilmesi üzerine. Gen tespit edildikten sonra bu enzimin endüstri için üretilme potansiyeline sahip olup olmadığı değerlendirilecek.
İngiltere’de bulunan Kraliyet Botanik Bahçeleri’nde görevli Dr. Ilia Leitch, The Times gazetesine verdiği röportajda, bu genin okyanuslarda yaşayan deniz mantarlarına aktarılmasının, okyanus bölgelerindeki plastik kirliliğini de azaltabileceği görüşünü savunuyor. Ayrıca Dr. Leitch, bu sıradışı mantarın önümüzdeki 5 yıl içerisinde, plastik problemine çözüm bulma kapasitesine sahip olduğuna dikkat çekti.