Hayatının yetişkinliğe kadar olan dönemini (larva dönemi 1 yıl) suda geçiren Mayıs Sinekleri, yetişkin olarak doğuyor, yumurtadan çıktıktan yarım saat ile bir gün arasında hayatta kalabiliyor. Yaşadıkları bu süre içerisinde beslenme ihtiyacını soluduğu havadan sağlıyor ve bu hava sayesinde bağırsaklarını dolduruyor ve vücutlarını şişirip uçabilmek için yeterli enerjiyi sağlıyor.
Mayıs sineği çiftleştikten hemen sonra ölüyor ve hayatında yalnız tek bir sinekle birlikte olmuş oluyor. Yumurtasından çıktıktan sonra bulut şeklinde uçarak eş aramaya başlayan sineklerden dişileri de erillerin arasına katılarak eş aramaya başlıyor.
Çiftleşme süreleri kısıtlı olduğu için havada gerçekleşiyor ve bunun ardında erkek mayıs sineğinin hayatı son buluyor. Dişi sinekler ise suya dalıp yaklaşık 8 bin kadar yumurtayı bıraktıktan sonra ölüyor.
Yeryüzünde bilinen 2.500 kadar türü olan mayıs sineklerine, sürekli buzla kaplı bölgeler ile çöl gibi her dem kurak olan yerler dışında her yerde rastlanıyor. Bununla birlikte, serin dağlık bölgelerdeki dere ve göl kenarlarında daha sık görülüyorlar.
Suda yaşayan diğer pek çok böceğe olduğu gibi 1 Mayıs Sineği’ne de gıda zincirinde ve ekolojik dengede büyük vazifeler yüklenmiştir. Onlar da kendileri için çizilen rota doğrultusunda bir hayat sürer, sonra suya düşen bedenleri balıklara ve suda yaşayan diğer canlılara yem olur.