Sensör Nedir?
Sensörler ortamdaki değişiklikleri(nem,sıcaklık,basınç,kimyasal türler) bizim yerimize algılayıp izleyebilen,kaydedebilen düzeneklerdir. Tanıma birimleri ve dönüştürücülerden oluşmaktadır.Elektrokimyasal,fotoelektrik veya biyosensörler sık karşılaşmakta olduğumuz sensör çeşitleridir. Fotoelektrik sensörler ışık kaynağı olan verici, yansıyan ışığı alan alıcı ve alınan sinyali işleyen, kuvvetlendiren ve çıkış veren bir elektronik sistemden oluşur.
Fotoelektrik sensörler algılama sistemlerine göre temel olarak üçe ayrılır:Alıcı ve vericinin ayrı olduğu thru-beam,reflektörden yansımalı,cisimden yansımalı sistemler.Bu sistemlerin kullanıldığı yürüyen bantta koli kontrolü,otomatik kapı kontrolü ve ürün sayımı fotoelektrik sensörlerin uygulama örnekleridir.
Fotoelektrik Sensör Puls Oksijen Metre
Sensörlerin yaygın olarak kullanıldığı alanlardan biride sağlık alanındaki uygulamalardır.Hastalıklarımızın teşhisi,kan ve idrardaki bileşenlerin belirlenmesi,vücut sıcaklığı ölçümü gibi örnekler ile sık karşılaşırız. Puls oksijen metreler kandaki oksijen moleküllerinin hemoglobin moleküllerince ne miktarda tutulduklarını ölçer.
Aynı zamanda dakikadaki kalp atış hızını da hesaplamaktadır.
Parmağa takılan kıskaçlardan biri kırmızı ışık veya kızılötesi ışın kaynağıdır diğeri ise parmaktan geçen ışık miktarını ölçen sensördür.Parmaktan geçen kırmızı ışık veya kızılötesi ışın sensöre ulaşır ve kontrol panelinde yansır. Sensör ölçümü kan rengine göre yapmaktadır.Bol oksijenli kan genellikle parlak kırmızı renktedir, ve oksimetreden gönderilen ışığın çoğunu soğurur. Az oksijenli kan daha koyu kırmızı-mor renktedir, ve ışık dalgasını soğurmaz.Sağlıklı bir insanda oksijen satürasyonu %94-100 arasında değişmektedir.Ortamdaki ışık miktarı,hastanın hareketleri,sensörün kalitesi gibi etkenler ölçüm sonuçlarını etkilemektedir.
Alışılmışın dışında bir konu, çok akıcı ve güzel bir yazı olmuş 👏