GenelMakalelerTeknoloji

Sensörler Nasıl Çalışır?

Google News Abone Ol

Sensörler, fiziksel ortam ile elektronik cihazları birbirine bağlayan bir köprü görevi görürler. Akıllı sistemler fiziki değişimleri elektronik sinyallere çeviren sistemlerdir. Duyu organları gibi çevredeki değişimleri algılayan akıllı sistemler sensörler ile çalışırlar.

Sensörler Nelerdir?

Bizi görünce açılan kapılar, elimizi uzatınca akan musluklar, kaza anında şişen hava yastıkları, yangın alarmları ve otomatik lambalar sensörlerin kullanım alanlarından sadece bazılarıdır.

Sensörlerin kullanım amaçlarına göre, nem, sıcaklık, ses, hareket, ışık, kimyasallar, vücut ısısı veya başka fiziki değişimlere duyarlı algılayıcı türleri vardır.

Sensörlerin Çalışma Prensibi Nedir?

Sensörlerin ana elemanları, yan yana duran ve birbirlerini görmeyen bir alıcı ve bir vericidir. Verici kızıl ötesi ışınlar yayar ve vericiden çıkan ışınların bazı fiziki değişimler ile alıcıya yansıması ile mekanizma çalışır. Örneğin, elimizi akıllı musluğa uzattığımızda elimiz fiziki değişim görevi görerek vericiden çıkan ışınları alıcıya yansıtmış olur, bu şekilde mekanizma çalışıyor ve musluk içindeki elektronik vana açılır.

Sensörlerin Kullanım Amaçları Nelerdir?

Sensörler, teknolojinin gelişmesine oldukça iyi birer örnektir. Otomatik kapıların vericileri sürekli olarak ışın yayar ve biz önüne geçtiğimizde ışınları vericiye yansıtarak kapıyı mekanizmaya açtırmış oluruz. Yangın alarmı da aynı prensip ile çalışır. Burada vericiden çıkan ışın cihaz dışına verilmez ve cihaz içine sızan duman partikülleri ışınları alıcıya yansıtır ve yangın alarmı devreye girer.

Sensörler ne kadar artık hayatımızın içinde yer etmiş de olsa hala gelişmekte olan bir teknolojidir. MEMS yani Mikro Elektronik Mekanik Sistemler’in, mikro elektronik ve mikro mekaniği birleştirilmesi ile mikro sensörler ortaya çıkar. MEMS sayesinde sensörler çok daha küçük ve hassas olmakta ve çok daha ucuza mal edilebilmektedir. Bu teknoloji ile küçülen ve ucuzlayan sensörler daha hızlı gelişmekte ve hayatımızın her alanına girmektedir. Teknolojiyle yaşamak tuvalette sizin işinizi bitirmenizi bekleyen sensörlü bir sifonun sizi izlediğini bilmenizdir.

Feyza Saat

Ankara'da yaşıyorum. Radyoterapi bölümü mezunuyum. Şuan Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünde öğrenciyim. Araştıma yapmayı, yazmayı ve bunları başkalarıyla paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir