GenelMakalelerSağlık

Yumurtanın Beslenmedeki Önemi

Google News Abone Ol

Yumurtanın Besin Değeri

Vücudumuzun gereksinim duyduğu besin maddelerinden büyük çoğunluğunu içeren yumurtanın tüketimi oldukça önemlidir. Yumurta esansiyel amino asitlerce zengin olup balık, et ve süt gibi önemli bir protein kaynağıdır. Yumurta sahip olduğu esansiyel aminoasitlerden dolayı biyolojik değeri 100 olarak kabul edilmekte ve diğer besinlerin kalitesinin saptanmasında standart olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda anne sütüyle birlikte  “ örnek protein”  kaynağı olarak gösterilmektedir.

Yumurta ve Hastalıklarla İlişkisi

Protein yıkımı sonucu meydana gelen üre ve diğer nitrojenli bileşiklerin az miktarda oluşması istenilen bazı karaciğer ve böbrek hastalarının diyetinde protein kaynağı olarak yumurta kullanılmaktadır.

Vücutta onarım faaliyetlerini artırmakta, yara, yanık, cerrahi müdahale ile birçok enfeksiyonlu hastalıklarda tüketilmesi ile tedavi sürecinde çok daha hızlı sonuçlar alınmaktadır. Yumurtadaki karbonhidrat miktarı çok az olduğu için şeker hastalarının diyetlerine yumurta ilavesi yapmak  oldukça önemlidir.

Doğal antioksidan özelliğe sahip fosfolipidlerden zengin olan yumurtanın sarısında bol miktarda bulunan kolin, vücutta sinir iletimini sağlayan ve eksikliğinde Alzheimer hastalığına neden olan asetilkolinin yapılması için esansiyel bir bileşiktir.

Yumurta ve Besin Değeri

Yumurta akı ve sarısının vitamin ve mineral madde içeriği birbirinden farklıdır. Yumurta sarısı; vitamin A, D, E, tiyamin, riboflavin, biyotin, kolin ve pantotenik asit; yumurta akı ise niasin bakımından oldukça zengindir. Yumurta akında sodyum, potasyum, klor, kükürt ve magnezyum; yumurta sarısında demir başta olmak olmak üzere bakır, kalsiyum, fosfor ve çinko daha fazla bulunur.

Yumurta Tüketimi ve Kolesterol İlişkisi

Ülkemiz ve diğer pek çok ülkede WHO  tarafından önerilen kişi başına minimum düzey olan yılda 180 yumurtaya bile ulaşılmamıştır. Bu düşük yumurta tüketiminin başlıca nedenleri arasında toplumda yumurtanın yüksek kolesterolü yüzünden kalp ve damar hastalıklarına neden olacağı düşüncesi vardır. Bu şekilde oluşan yanlış düşünceler yumurtanın korkulan ve tüketilmeyen bir gıda olmasına yol açmıştır.

Yüksek kan kolesterolü,yiyeceklerle alınan veya vücut tarafından üretilen kolesterolün ne derecede kan kolesterolüne yansıdığıdır.

Örneğin yapılan bir çalışmada yiyeceklerle alınan 100 mg kolesterolün normal bir insanın kan kolesterol miktarını yalnızca 1-2 mg artırırken tüketilen bir yumurtanın ise 2-3 mg artırdığı görülmüştür. Kolesterol vücut için gerekli bir maddedir ancak vücudumuz günde yaklaşık 2000 mg kolesterol sentezlenmektedir bu yüzden kolesterol beslenmemiz açısından esansiyel bir bileşik değildir.

Özetleyecek olursak; sağlıklı, düşük doymuş yağlı diyetlerde haftada 6 adet yumurta tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur.

Bir Adet Yumurta ( 50 g) İçin Enerji ve Besin Değerleri;

Enerji                                    68, 4 kcal

Prot. ( 35%)                              5, 9 g

Yağ ( 60%)                               4, 7 g

CHO ( 5%)                               0, 8 g

Kolesterol                            198, 0 mg

Kaynakça:

  • Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg.37 (2), 257-265, 2006,ISSN : 1300-9036

Umay Gür

Merhaba, Beslenme ve Diyetetik 3.sınıf öğrencisiyim. Bölümümü seviyor, farklı alanlarda kendimi geliştirmek istiyorum. Sağlıklı tarifler geliştirmeye olan ilgimin yanında vakit buldukça merak ettiğim konularda araştırmalar yapıyorum.Yaptığım araştırmalarda elde ettiğim bilgileri derleyip burada sizinle paylaşmak beni mutlu ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir