BilimGenelMakalelerSağlık

Bipolar Bozukluk Nedir?

Google News Abone Ol

Bipolar bozukluk, taşkınlık (mani) ve çökkünlük (depresyon) dönemlerinin bulunduğu, duygusal iniş çıkışlarla ilerleyen ara dönemlerde hastaların olağan ruh haline döndüğü fakat dalgalanmaların yaşam boyu devam ettiği ruhsal bir bozukluktur.” Günlük yaşamımızda yaşadığımız olaylara bağlı olarak, birçok duygusal iniş-çıkışlar yaşamaktayız. Fakat bazılarımız, yaşadığımız olayların dışında, uzun süren yoğun duygusal iniş-çıkışlar yaşamaktadır. Bu durumda karşımıza bipolar bozukluk (manik depresiflik) gelmektedir.

Bipolar bozukluktan, M.Ö 400 senesinde Hipokrat mani ve melankoli (hüzün belirtisi olan veya hüzün veren) sözcüklerini kullanarak bahsetmiştir. Daha sonraki yıllarda, Areatus ise manik depresif durumların birbirleriyle alakalı durumlar olduğunun üzerinde durmuştur.” Bipolar bozukluk, ergenlik döneminde ve erken yetişkinlik dönemlerinde daha belirgin bir şekilde ortaya çıkmasına karşın bu hastalığın her yaşta ortaya çıkabileceği gözlemlenmiştir.

Rahatsızlığa sahip olan kişilerin, belirtilerin farkına varması uzun zaman dilimlerinde gerçekleşebilmektedir. Bipolar bozukluk ilk önce kendini depresyon ile gösterirken ardından taşkınlık biçiminde gösterebilmektedir. Çoğu psikolojik sorunlarda olduğu gibi, bu hastalıkta da genetik faktörler önemli bir yere sahip olmaktadır. Örneğin, ebeveynlerin sadece birinde bipolar bozukluk bulunması çocukta ortaya çıkmasını büyük bir oranda etkilemektedir. Bipolar bozukluğa neden olan durumlar net olarak  bulunmasa dahi, beyinde gerçekleşen biyokimyasal problemler kişiyi bu rahatsızlığa daha yatkın bir hale getirmektedir. Bipolar bozukluk, sık karşılaşılan, kendini tekrar eden, fazlasıyla ciddi, hayatı tehdit edebilecek pozisyona gelebilecek bir rahatsızlıktır.

Bipolar Bozukluğun Belirtileri Nedir?

  • Yoğun bir biçimde huzursuzluk hissetmek,
  • Uyku problemleri yaşamak,
  • Fazla enerji kaybı ve yorgunluk hissetmek,
  • İştah ve kilo üzerinde değişimler yaşamak,
  • Karar vermekte ve konsantre olmakta güçlük çekmek,
  • Zevk alamamak,
  • Nedensiz bir biçimde ümitsiz, üzgün hissetmek,
  • Ölüm, intihar düşüncelerine kapılmak,
  • Suçlu hissetmek,
  • Bireyin kendini değersizmiş gibi görmesi. Bu rahatsızlığın başlıca belirtileridir.

Bipolar bozuklukta erken teşhis çok önemli bir yere sahip olmaktadır. Tedavi edilebilir psikolojik bir bozukluktur. Özellikle bu rahatsızlığa sahip kişiler için aile, arkadaş desteği bireyin stresini büyük oranda azaltacağı için çok önemli bir yere sahiptir. Bipolar bozukluğun tedavisinde, antidepresif ilaçlar, antipsikotikler, duygu durum dengeleyicileri ve psikoterapi fazlasıyla kullanılan yöntemlerdir. Çoğu bipolar birey, tedaviyi yarım bırakma isteğine kapılmaktadır. Çünkü tedavinin bir işe yaramayacağını düşünür. Böyle düşüncelere sahip olan bir hasta doktoru ile şüphe ve düşüncelerini paylaşmalıdır.

Gizem Ağbaba

Adım Gizem. 15 yaşındayım. Lise ikinci sınıf öğrencisiyim. Psikoloji ile ilgileniyorum. Ankara'da yaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir