BilimGenelMakalelerSağlık

Kahvaltının Vazgeçilmezi: Yumurta

Google News Abone Ol

Pek çoğumuzun sofrasından eksik olmayan yumurta… Fakat kimisi kokusuna bile tahammül edemiyor. Bileşimini ve beslenmedeki önemini biraz daha incelersek, herkesin yumurtaya bir şans daha vereceğini düşünüyorum.

Eski çağlarda yumurta iyi şansın ve kıştan sonra baharın gelişini belirten bir simgeymiş. O zamanlarda olduğu gibi bugün de tam bir şifa kaynağı.

Yumurtanın hava yeri tavuk yumurtladıktan sonra oluşur. Hava yerinin büyüklüğü yumurtanın tazeliğini gösterir. Hava yeri ne kadar küçükse, yumurta o kadar tazedir diyebiliriz. Yumurtanın protein kalitesi çok yüksektir. Yumurta içerisindeki proteinlerin tamamı insan vücudunda %100e kadar vücut proteinlerine dönüşebilir. Bu özelliğe sahip yalnızca iki değerli besin biliyoruz. Birisi anne sütü, diğeri ise yumurta. Yalnızca bu özelliğinden dolayı bile sofraların baş tacı olmayı hak ediyor yumurta.

Yumurta yağının üçte biri doymuş yağlardan, yüzde onu çoklu doymamış yağlardan geri kalanı ise tekli doymamış yağlardan oluşur. Yağ içinde yüksek oranda kolesterol vardır, fakat doymamış yağlardan oluşması kolesterol yükseltici etkiye sahip olmasını engeller.

Sarısı, demir, A vitamini ve B vitamini yönünden zengindir. Beyazında ise yalnızca protein ve su vardır. Kabuğunun rengi tavuğun genetik özelliklerine göre değişir. Tavuğun beslenmesine göre sarısının rengi de değişir. Sarı mısır, yeşil otlar ve arpa ile beslenenlerinki koyu sarı, hazır yemle beslenenlerinki açık sarıdır.

Yumurta tazeliğini yitirmemesi için serin bir ortamda saklanmalıdır. -1 derece ile +1 derece arası uygun sıcaklıklardır. Buzdolabında bir iki hafta saklanabilir. Yumurtanın tazeliğini gösteren ölçütlerden biri ise kırıldığında sarısının dağılmadan kalması ve beyazının da etrafında düzgün bir şekilde durmasıdır.

Yumurtanın pişirilmesi sırasında da bazı değişiklikler olur. Normal katılaşmış fakat fazla pişirilmemiş yumurtaların sindirimi kolaydır. Yüksek ısıda uzun süre pişirilen yumurtaların sarısında yeşil bir halka oluşur. Demir sülfür halkası olarak adlandırılan bu yapı insan sağlığına zararlıdır, tüketilmemesi gerekir.

Yumurtanın pek çok pişirme şekli vardır. Bunlardan damak tadınıza en uygununu seçebilirsiniz. Eğer sizin de herhangi bir rahatsızlığınız yoksa her sabah bir yumurtayla başlamaya ne dersiniz?

Zinnur Elliiki Küçükköseleci

İstanbul ve Konya'da yaşıyorum. 29 Eylül 1992 doğumluyum. Yeditepe Üniversi'nde çift ana dal programları ile Beslenme ve Diyetetik&Psikoloji okudum. Diyetisyen ve Psikoloğum. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Çocuk Beslenmesi yüksek lisansı yapmaktayım. Amatör olarak tenis oynamaktayım. Sağlıklı beslenme, egzersiz ve spor alanlarına ilgiliyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir