Folat Nedir ve Nerede Görev Alır?
B9 adıyla bilinen folat, doğumsal defektlerle yakından ilgili bir vitamindir. Folat, DNA oluşumu ve hücre bölünmesinde önemli rol oynar. Sağlık enstitüleri tarafından tavsiye edilen folat sağlıklı yetişkinler için miktarı günlük 400 mikrogram kadardır. Gebelerde bu oran 600 mikrograma, emziren annelerde ise 500 mikrograma kadar yükselir. Hamile kadınlar, bebeklerinin sağlıklı gelişebilmesi, erken doğum, zayıf doğum gibi problemlerin ortaya çıkma riskini azaltmak için yeterli folik asit aldıklarından emin olmalıdırlar.
Aşırı alkol tüketimi de folik asit eksikliğine yol açabilir. Düzenli olarak alkol tüketen bireyler, günde minimum 600 mikrogram folat almalıdırlar. Alkol, hem emilimi azaltır, hem de idrar yoluyla folik asit kaybını artırır. Bunu yerine koymanın en kolay yolu ise bu miktarın 400 mikrogramını supleman olarak almak, geri kalanını ise besinlerden karşılamaktır. Ayrıca bazı ilaçlar da folik asit emilimini engellemektedirler. İlaç kullanan bireyler, folik asit düzeylerini kontrol ettirmeli, eksiklik durumunda doktorları ile görüşmelidirler.
Folat içeren besinleri ise şu şekilde sıralayabiliriz; baklagiller, lahana, koyu yeşil yapraklı sebzeler, portakal tam tahıl taneleri gibi. Bu besinleri dengeli ve yeterli bir şekilde tüketmek folik asit yetersizliğini engeller.
Folik asit eksikliğinin belirtileri ise kendilerini genellikle açıkça belli etmezler. Bitkinlik, beyazlayan saçlar, ağızda oluşan yaralar, dilin şişmesi, gelişim sorunları gibi problemler folik asit eksikliğinde görülebilir.
Siz de kendinizde bir eksiklik olduğunu düşünüyorsanız, hamile veya emziren anneyseniz folik asit hakkında doktorunuza ve diyetisyeninize danışmayı unutmayın.