GenelMakalelerSağlık

Bebeğiniz İçin Sağlıklı Uyku Önerileri

Google News Abone Ol

Öncelikli olarak her çocuğun farklı özelliklere sahip olduğu ve farklı ihtiyaçları olduğu unutulmamalıdır. Ebeveyn olarak çocuğunuzun nasıl ve ne zaman rahatlayacağını, hangi ortamlarda sakinleştiğini ve uyumak için neleri tercih ettiğini en iyi siz belirleyebilirsiniz. Aşağıda yazacağım öneriler genel olacağı için kendi çocuğunuzun ilgi ve ihtiyacına göre değişiklikler yapabilirsiniz.

Bebeğiniz İçin Sağlıklı Uyku Önerileri

    • İlk olarak söylemek gerekir ki bebeğiniz/çocuğunuz için en önemli ve en temel şey düzendir. Bebekler düzen içerisinde kendilerini güvende hissederler. Kendilerini güvende hissetmeleri de sağlıklı bir uyku için olmazsa olmaz diyebiliriz.
    • Çocuğunuza gün içinde yaşına ve gelişimine yönelik uygun uyku-uyanma döngüsü belirleyebilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey gündüz (ara) uykularının çok uzun olmamasıdır. Örneğin 2.5 yaşında bir çocuk gün içinde tek seferde 2-2.5 saatten fazla uyumamalıdır.
  • Yatma saatine yakın sakin etkinlikler tercih etmelisiniz. Enerjisini atsın daha rahat uyur diye düşünüp çocukla fiziksel olarak yorucu etkinlikler onu uyaracaktır ve uykuya dalmasını zorlaştıracaktır.
  • Bebeğinizin/çocuğunuzun odası uykusunu getirecek şekilde düzenlenmiş olması uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır. Havalandırılmış, sıcaklığı ayarlanmış, ışığı azaltılmış ve hafif uyku müziği olan oda çocuğunuzun uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır.
  • Bebeğinize/çocuğunuza uyku zamanına ait bir düzen olduğunu fark ettirin, ona anlatın. Örneğin; ‘’şimdi akşam yemeği yiyeceğiz, sonra banyo, sonra ninni/kitap ve sonra uyku zamanı’’ gibi.
  • Geliştirdiğiniz uyku rutinini her zaman uygulayın. Bir zaman sonra çocuğunuz buna alışacaktır.
  • Uyku düzenini sabit tutmaya çalışın. Her akşam aynı saatte aynı rutinleri tekrarlayın.
  • Bebeğinizin yanına sevdiği bir oyuncağını almasına teşvik edebilirsiniz. Özellikle bebeğinizin odasını ayırdığınız zaman geçiş nesnesi olarak yanında bir oyuncağını bulundurması süreci kolaylaştıracaktır.
  • ‘’Karanlıktan korkmuyorsun değil mi?’’ gibi korkuyu öğreten cümlelerden kaçının.
  • Eşinizle önceden konuşarak uyumak istemediği, sizinle yatmak istediği durumlarda nasıl bir yol izleyeceğinizi kararlaştırın ve ebeveyn olarak tutarlı bir tutum sergileyin.
  • Bebeğiniz 6-7 aydan sonra (hasta olmadığı müddetçe) gece uyandığında yatağından almayın. Eğer çocuğunuz çok korkmuş ve kaygılıysa sakinleşene kadar ya da uyuyana kadar yanında durabilirsiniz. Ancak onunla yatmamaya özen gösterin.

Yukarıda yazdığım uygulamaları sağlıklı şekilde yerine getirmeye çalıştığınıza inanıyorsanız ve buna rağmen bebeğinizin/çocuğunuzun uykusu ile ilgili sorunları varsa ya da yeni sorunlar ortaya çıktıysa bir Çocuk Gelişimi Uzmanına başvurabilirsiniz.

Elif Pekpak

Merhaba,ben Elif. İstanbul'da yaşıyorum. İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Çocuk Gelişimi 4.sınıf öğrencisiyim. Bebek ve çocuk sağlığı, çocuk edebiyatı, otizm, özel gereksinimli ve hastanede yatan çocuklar hakkında araştırmalar yapmakta ve gerekli test ve eğitimleri almaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir