BilimGenelMakalelerSağlık

Yeterli Mama Alamayan Bebeklerde Beslenme

Google News Abone Ol

Anne Sütü

Anne sütü bir annenin bebeğine verebileceği en güzel hediyedir. İlk andan itibaren kolostrom (ilk süt, proteince zengin, bağışıklık sistemini güçlendirici) ile başlayıp ilk 6 ay bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte olan mucize besin. Bakınız :www.bilimvetekno.com/anne-sutunun-onemi

Tamamlayıcı Beslenme

Ancak 5. ay bitimi 6. ay başlangıcında anne sütü bebeğin tüm gereksinmelerini karşılayamadığında tamamlayıcı beslenmeden yardım alırız. Çünkü bebeğin sistemleri her anlamda tam olarak bu dönemlerde hazır olabilir ve bu besinler ancak o zaman ona zarardan çok yarar verir.

Ancak çeşitli ciddi sorunlar nedeniyle bebek anne sütü alamıyorsa, doktoru tarafından önerilmişse; bebek uygun mamalarla beslenir. Anne sütünün yeterliliği konusunda kesin ve katı diretmeler de bulunulmamalı büyüme izlenerek yetip yetmediğine karar verilmelidir.

Peki Bebeğimiz Hem Anne Sütü Hem Mama Alamıyorsa?

  • İlk bir ay: inek sütü sulandırılarak verilir. Yarı yarıya sulandırılıp ciddi seyreltilmesi böylece bebeğe böbrek solüd yükünü arttırmama konusunda yardımcı olmalıdır. %5 şeker ve %1-2 yağ diyetine eşlik eder.
  • İkinci ay: inek sütü 2/3 oranında sulandırılır. %5 şeker, %1-2 sıvı yağ, meyve suyu, sulandırılmış yoğurt diyetine eşlik eder.
  • 2-3 ay: Süt sulandırılmaz. %5 şeker, yoğurt diyetine eşlik eder.
  • 4.Ayın sonunda Muhallebi, meyve rendesi, ekmek içi ile diyete devam edilebilir.
  • 5.ay: Yumurta sarısı verilmeye başlanabilir. Ancak beyazında protein olduğundan ve B-Laktoalbüminin allerji yapıcı etkisinden dolayı beyazını diyete ekleme konusunda acele edilmemelidir. Yumurta sarısı 1/8, 1/4, 1/2 oranlarında yavaş yavaş arttırarak verilmelidir. Sebze çorbası ve Tarhana çorbası diyete eşlik edebilir.
  • 5-6 ay: Yayla çorba, Mercimek çorba gibi besinlerle devam edilebilir hale gelinir. Çok küçük boyutlarda ve iyi pişmiş bir şekilde kıyma diyete eklenebilir. Ancak unutulmamalıdır ki bu diyet kesinlikle anne sütü ve mama alamayan bebekler içindir. Anne sütü alıp 6. ayda tamamlayıcı besine başlayacak bebeğe kıyma verilmesi önerilmez.
  • 6-8 ay: Balık, tam yumurta, evdeki tuzsuz sebze yemekleri diyete eklenip bebeğimizin sistemlerinin eskiye göre besinlere biraz daha elverişli oluşu göz önüne alınabilir.
  • 8-12 aya gelindiğinde bebek evde pişmiş tüm sebze yemeklerini tüketebilir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta bu yemeklerin elden geliyorsa ev salçasıyla, oldukça tuzsuz ve yağsız şekilde bebeğin küçük ve savunma sistemi yeni oturan metabolizmasını yormadan hazırlanması ve bebeğin bu şekilde beslenmesi gereklidir.

Kaynakça:

  • Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi 2015
  • Dr. Dyt. Çiler Özenir – Anne Çocuk Beslenmesi Ders Notları

Seyhun Gür

18.11.1999 Adana doğumluyum. Kırıkkale Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 3. Sınıf olan bir Diyetisyen adayıyım. Mesleğimle ilgili araştırmalar yapmak ve paylaşarak öğrenmekten zevk aldığım için bu platformdayım. Amacım; doğru bilinen yanlışları düzelterek sağlıklı bir toplum oluşturmaya katkı sağlamak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir