BilimGenelMakalelerSağlık

Volümetrik Diyet Nedir?

Google News Abone Ol

Penn State Üniversitesi beslenme profesörü Barbara Rolls liderliğinde başlatılan bu hacim diyeti, aslında diyetten çok bir yaklaşımdır. Amaç, yiyeceğimiz besinin enerjisini düşürüp hacmini arttırmaktır. Bu sayede aç kalmadan, aldığımız günlük kalori azalır ve kilo kaybederiz. Bu diyet yiyecekleri dört gruba ayırır:

Birinci Kategori (Yoğunluğu çok düşük olan besinler)

Düşük glisemik indeksli meyve ve sebzeler,

Yağsız süt,

Et suyu bazlı çorba

İkinci Kategori (Yoğunluğu düşük olan besinler)

Yüksek glisemik indeksli meyve ve sebzeler,

Kepekli tahıllar,

Az yağlı et,

Az yağlı süt,

Baklagiller

Üçüncü Kategori (Orta yoğun olan besinler)

Yağlı etler,

Peynir,

Pizza,

Patates kızartması,

Ekmek,

Simit,

Dondurma,

Kek

Dördüncü Kategori (Yoğunluğu yüksek olan besinler)

Kızarmış yiyecekler,

Kraker,

Cips,

Çikolata,

Kurabiye,

Katı yağ, Tereyağı,

Kuruyemişler

Volümetrik Diyet Nasıl Yapılır?

Bu diyette istenen, birinci ve ikinci kategorideki yiyeceklerin tüketilmesi. Bu iki grup serbest olarak tüketilebilir. Üçüncü kategoriden bir besin tüketeceğiniz zaman ise porsiyon kontrolüne dikkat etmelisiniz. Dördüncü kategoriden bir besin tüketmemeye özen göstermelisiniz.

Barbara Rolls’un savunduğu şey, hacmi büyük, kalorisi az besinler tüketmek. Hacmi büyütmek için içme suyu, Volümetrik diyette yeterli değil. İçme suyu, susuzluğumuzu giderir fakat açlığımızı gidermez. Bu yüzden besinlerdeki su içeriğinin yüksek olması gerekiyor.

Bu diyet ayrıca size alternatif de sunuyor; canınız cips ve cips sosu çekerse, bunun yerine havuç ve humus tüketebilirsiniz. Bu diyette hiçbir yasak bulunmuyor.

Volümetrik Diyet Kaçıncı Sırada?

Yapılan araştırmalarda gösteriliyor ki, Volümetrik diyet, 41 diyet arasında 6. sırada.

Kilo verdirmede 2. sırada.

Diyabetik diyetler arasında 2. sırada.

Uygulanabilirlik açısından 9. sırada.

Ayrıca en sağlıklı 6. diyet olma özelliğini taşımakta.

PUANLAMA

5 üzerinden

Kilo Kaybı (Kısa Vadede)

3,7

Kilo Kaybı (Uzun Vadede)

3,3

Uygulanabilirlik

2,9

Sağlık

4,5

TOTALDE

3,8

Volümetrik Diyet Sürdürülebilir Bir Diyet Mi?

Bu diyette aç kalmak söz konusu olmadığı için, sürdürülebilir bir diyettir. Ayrıca yiyecek grupları yasaklanmadığı ve katı bir şekilde sınırlandırılmadığı için Volümetrik diyete bağlı kalma şansınız daha fazla. Gerçekçi olmayan bir beklentisi bulunmamakla beraber, kişide suçluluk, yetersizlik duygusu ve kilo kontrolü konusunda çaresizlik hissettirmez.

Ayrıca size seçim şansı sunduğu için sıkıcı bir diyet değildir.

Örneğin; beyaz undan yapılmış bol soslu ve yağlı bir makarna yerine; sebze ve az yağlı peynir eklenmiş kepekli bir makarna tercih edilebilir. Böylece enerji yoğunluğunu azaltmış oluruz.

Kronik Hastalıklarla Birlikte Uygulanabilir Mi?

Araştırmalarda görülmüş ki, diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, uyku apnesi, artrit ve benzeri hastalıklarda uygulanması bir sorun teşkil etmemiş. Tabi ki uygulamadan önce doktorunuza ve diyetisyeninize danışmanızda fayda var.

Egzersizi İhmal Etmeyin: Diyeti uygularken günde en az 30 dakikalık yürüyüş yapmak, hareketsiz yaşamdan kurtulmak önemlidir. İşe giderken bir durak önce inmek, arabayı daha uzağa park etmek günlük hareketinizi arttırmaya yardımcı olacaktır.

Dilara Yüksel

Merhaba, ben Bezmialem Vakıf Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü 4.sınıf öğrencisiyim. Mesleğimi severek seçtim ve beslenme alanında araştırma yapmaktan, öğrenmekten, öğrendiklerimi paylaşmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir