Akne Nedir?
Akne kıl ve yağ bezlerinde iltihaplanması sonucuyla oluşur, halk arasında sivilce olarak adlandırılır. Akne oluşumunda cildin orta kısmında bulunan sebum adı verilen madde daha çok salgılanır. Fazla salgı cilt gözeneklerini tıkar bu ortam da bakterilerin üremesi için uygun hale gelir ve sonuçta iltihaplanmalar, kızarıklıklar ve şişlikler ortaya çıkar. Akne oluşumu ve tedavisi için çeşitli peeling, temizleme ürünleri, ilaçlar vardır. Fakat ilaçların ve kimyasal temizleyicilerin yan etkilerinin olduğu akılda bulundurulmalıdır.
Aknelerden Doğal Yöntemle Kurtulmak Mümkün Mü?
Çok uzun yıllardır yapılan çalışmalar akne ve beslenmenin ilişkili olduğunu göstermiştir. Düzgün ve dengeli beslenmek hayatımızın her alanında olduğu gibi akne probleminde de karşımıza çıkıyor. Özellikle trans ve doymuş yağlar, rafine karbonhidratların akne artımını etkileyeceği yönde sonuçlar ortaya konmuştur. Besin ögelerinin globulin, insülin ve büyüme faktörü 1’i etkileyerek deride sebum salgı miktarını değiştirebildiği ve akne oluşumunda önemli rol aldığını ortaya koymuştur.
Aknelerden Kurtulma Yöntemleri:
Kaloriyi Azaltın:
Kilo idealin üzerine çıktıkça büyüme faktörü 1’i artırarak sebum üretimini hızlandırır ve akne oluşumu tetiklenir.Bu nedenle fazla kilolardan ve kaloriden kaçınarak sağlıklı besinleri uygun porsiyonlarda tüketmeliyiz.
Yüksek Glisemik İndeksli Ürünlerden Kaçının:
Tam tahıllar, kurubaklagiller ve sebzeler gibi düşük glisemik indeksli besinler arasındadır. Yüksek glisemik indeksli besinler tüketildiğinde kan şekerinde dalgalanma meydana gelecektir. Bu da yüksek insülin salımına neden olarak cinsiyet hormonları ve büyüme faktörü 1’i artırarak akne oluşumunu artıracaktır.
Omega 3’e Gereken Önemi Verin:
Paketli kek,bisküvi gibi ürünlerde bolca trans yağ bulunur ve bunlar vücutta inflamasyona neden olan bileşikleri artırır. Bu durum cildi akneye karşı daha savunmasız hale getirir. Bu sebeple trans yağlar yerine Omega 3 yönüyle zengin olan besinleri tüketmek daha akıllıca olacaktır. Yapılan çalışmalara göre Omega 3 tüketimi anti-flamatuar olması sebebiyle aknelerle savaşır.
Süt Tüketiminizi Kontrol Altında Tutun:
Süt hormonal bileşenleri ve faktörleri içerdiğinden akne oluşumuna ve şiddetlenmesine sebebiyet verebilir. Az yağlı süt tüketimi oluşuma daha çok neden olmaktadır. Fakat bu daha çok gözlemsel çalışmalar sonucuna dayanan bir çalışma olduğundan bireyin süt tüketimine bağlı akne gelişimi gözlenerek süt tüketimi kontrol altına alınmalıdır. Bireyde süt tüketimi akne oluşumuna sebebiyet veriyorsa kişi daha çok yoğurt, kefir gibi süt ürünlerine yönelmelidir.
Yeşil Çayın Koruyucu Etkisinden Faydalanın:
Yeşil çay antioksidan özellik göstermesi sayesinde deri yüzeyinde yağ oranı azalır. Bu da akne tedavisi açısında gelişmeler sağlamaya yardımcı olur.
A Vitaminin Antioksidan Özelliğini Hatırlayın:
Ciltle doğrudan ilişkili olan vitaminlerden olan A Vitamini antioksidan özelliği sayesinde cildin sağlığı açısından oldukça önemlidir. A vitamini yumurta, balık, havuç, bal kabağı, şeftali ve kayısı gibi besinlerde bulunmaktadır.
Çinkonun Deri Sağlığı Üzerinde Önemli Etkisi Olduğunu Unutmayın:
Çinko deride oluşabilecek inflamasyonları kontrol eder. Akne oluşumunda etkili olan bakterinin oluşumunu engelleyebilir. Bu sebeple çinkodan zengin beslenmek akneden korunmak ve tedavi için önemlidir. Çinko içeren besinler; et, karaciğer, yumurta, yağlı tohumlar, deniz ürünleridir.
Prebiyotiklere Hayatınızda Yer Açın:
Prebiyotikler kolonlarda oluşan yararlı bakterileri besleyen besinlerdir. Bağışıklığı artırdığı için akne oluşumu ve tedavisinde de önemli yer almaktadır. Enginar, muz, soğan, sarımsak, kurubaklagiller gibi besinlerde bolca bulunur.