BilimGenelHaber

Örümcek Keçi Deneyi

Google News Abone Ol

Keçi Sütünden Örümcek Ağı

Keçi sütünden örümcek ağı üretmek. Evet, bir çok insan gibi bilim insanları da örümcek ağının ne kadar güçlü bir yapıya sahip olduğunu biliyor. Bu durumu kullanmak isteyen bilim insanları örümcek keçi deneyi üzerinde çalışmalarına başlamışlar. Örümcek keçi deneyinin getirilerini görmek ve bu getirilerin nelere mal olduğunu incelemek için bu makaleyi yazıyorum. Aynı zamanda örümcek keçi deneyi gibi evrenin bize sunmuş olduğu bir çok olanağı daha iyi görebilmeyi ve başka örümcek keçi deneyleri yapacak kadar ufkunuzu genişletebilmeyi amaç ediniyorum. O halde lafı daha fazla uzatmadan başlayalım.

Örümcek Ağının Yapısı

Örümcek ağı, örümceklerin ağ yapmak için vücutları ile ürettiği ipliksi bir yapıdır. Aynı zamanda örümcek ağı çok dayanıklı bir yapıdır. Şöyle ki; aynı kalınlığa sahip çelik ile örümcek ağını kıyasladığımızda, örümcek ağının çelikten 7 kata kadar daha sağlam olabildiğini görebiliriz. Ancak örümceklerin üretmiş olduğu bu ağın çapı, milimetrenin binde birinden bile daha küçük. Buna rağmen örümcek ağı, kendi uzunluğunun 4 katı kadar esneyebilir. Son derece hafif olan örümcek ağı, dünyanın çevresinde bir tur döndüğünde oluşan yumağın ağırlığı yaklaşık olarak 350 gram kadar olacaktır.

örümcek ağı

Örümcek Keçi Deneyi

Örümcek keçi deneyi, keçi sütünden örümcek ağı üretmeyi amaçlamış ve başarmış bilim insanlarının yapmış olduğu bir çalışmadır. Bilim insanları örümcek ağının mucizevi özelliklerinden yararlanmak istemişler ve örümcek ağını araştırmışlar. Araştırmalarının sonunda, örümcek ağının örgülü helozonik aminoasit zincirlerinden oluşan keratin yapılı bir madde olduğunu görürler. Keratin aynı zamanda, saçlarımızda ve hayvanların boynuzlarında bulunur. Örümcek ağının hammaddesi olan proteinleri, örümceğin çeşitli avlarından elde ettiği aminoasitler ile sentezlemekte olduğu proteinlerdir ve ilginç bir şekilde örümceklerin kendi ağlarının yiyerek yeniden ağ üretebildikleri görülmüş. Çok ilginç bir durum olan bu yetenekleri, onlara başka bir mucizevi özellik katıyor.

örümcek keçi deneyi

Örümcek keçi deneyinde bilim insanları, örümceğin ağ üreten genlerini alıp kullanacakları keçiye aktarmışlar. Bekledikleri şekilde gerçekleşen deney sonucunda, keçinin üretmiş olduğu sütte, örümceğin ağ üretmekte kullandığı proteinlerin bolca var olduğunu görmüşler. Düşünsenize, elinizde çelikten 7 kata kadar güçlü bir hammadde var. Bu hammaddeyi işleyip neler yapabilirsiniz?

Örümcek Keçiden Üretilen Ağın Özellikleri

  • Yüksek sıcaklık ve basınca dayanabilme
  • Düşük sıcaklıklarda etkinlik gösterebilme
  • Çelikten yaklaşık olarak 7 kat daha sağlam olabilme
  • 4 Kat uzayabilecek kadar esneklik
  • Biyo uyumlu olma
  • Çelikten hafif olma

Örümcek Keçiden Üretilen Ağın Kullanım Alanları

Öncelikle bunun gibi oldukça verimli ve sağlam bir ham madenin kullanım alanlarının sınırsız olabileceğini söylemek istiyorum. Ardından aşağıya hayal gücünüzde bir şeyler canlanması için bir liste yapıyorum.

  • Doku uyumlu, yapay tendon, kıkırdak ve bağların üretimi,
  • Hassas ameliyatlar için biyo-bozunur ve alerji yapmayan ameliyat ipliği üretimi,
  • Paraşüt ipi,
  • Dayanıklı, pek çok alanda kullanılabilen, tekstil materyalleri,
  • Optik ve elektro-mekanik kablo üretimi,
  • Uçak ve yarış araçları üretimi.
  • Biyo malzeme
  • Tank vb. zırhlı araçlar
  • Yanmaz kıyafet
  • Hafif ve sağlam çelik yelekler

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

4 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir