BilimGenelMakalelerSağlık

Çikolata Hakkında Bilgiler

Google News Abone Ol

Çikolata

Çikolatayı sevmeyen yoktur değil mi? Şimdiye kadar hep çok zararlı bir şekilde bahsedilen çikolatayı isterseniz birde bizden dinleyin isteriz.

Çikolata aslında, kakao ürünleri ile şeker veya tatlandırıcı; gerektiğinde hayvansal yağlar hariç diğer gıda bileşenleri ile süt veya süt ürünleri ve Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde izin verilen katkı veya aroma maddelerinin ilavesi ve tekniğine uygun şekilde hazırlanan ürünü ifade etmektedir. Ayrıca kakao ürünleri ve kafenin ve sağlık ilişkisi hakkında bilgi edinmek için bu içeriğimizi okuyabilirsiniz >>  www.bilimvetekno.com/kafein-ve-saglik-iliskisi

Çikolatanın tarihi çok eskilere hatta Maya kavmine kadar dayanmaktadır diyebiliriz. O dönemlerde kakaonun tüketimi şimdiki durumundan çok farklıdır. Eski zamanlarda gücü artırıcı ve uyarıcı etkisinden dolayı bir içecek haline getirilip tüketilmektedir.  Şimdi ise hepimizin bildiği gibi çikolatanın birçok kullanım alanı var.

Peki şuan tükettiğimiz çikolatanın içeriğini biliyor muyuz?

Çikolatanın İçerikleri

  1. Yağ: Çikolatadaki başlıca bilinen yağ bileşeni aslında kakao yağıdır. Kakao yağı miktar olarak %34 stearik asit, %34 oleik asit ve %27 palmitik asitten oluşmaktadır diyebiliriz.
  2. Karbonhidrat: Çikolatadaki karbonhidrat miktarının çoğu eklenen sükroz ile ilave edilen glikoz miktarından karşılanmaktadır. Mevcut bulunan karbonhidrat miktarı ve türü glisemik indeksi nedeniyle büyük önem taşımaktadır. Eğer glisemik indeks hakkında bilgiye ihtiyacınız varsa bu içeriğimizi okuyabilirsiniz >> www.bilimvetekno.com/glisemik-indeks-nedir
  3. Protein: Aslında çikolatada herhangi bir protein kaynağı yoktur. Ancak sütlü çikolata da bu durum değişebilmektedir.
  4. Vitamin ve Mineraller: Çikolata insan vücudunda önemli rollere sahip olan demir, bakır, çinko, magnezyum, fosfor, manganez ve potasyum gibi birçok minerali bünyesinde bulundurur aynı zamanda.
  5. Polifenoller: Kakao çekirdeğinde çok sayıda fenolik bileşikler bulunmaktadır ama kakao tozu özellikle fenolik bileşiklerin alt sınıfı olan flavonoidlerce oldukça zengindir.

Her çeşit çikolatayı yemeli miyiz? Şimdi birde çikolata çeşitlerinin içeriklerine bakalım.

Çikolata Çeşitleri

Çikolata
Çikolata çeşitleri
  • Bitter Çikolata: Bileşiminde minimum miktarda %18 kakao yağı ve %14 yağsız kakao kuru maddesi şeklinde  en az %35 olacak şekilde toplamda kakao kuru maddesi içeren çikolata olarak tanımlanmaktadır.
  • Sütlü Çikolata: Bileşiminde en az %2.5 yağsız kakao kuru maddesi vardır ve en az %25 toplam kakao kuru maddesi içerir. Ayrıca en az %14 süt kuru maddesi ve en az %3,5 süt yağından oluşmaktadır.
  • Beyaz Çikolata: Bileşiminde en az %20 kakao yağı ve %14 süt kuru maddesi içeren ve en az %3,5’i süt yağı olan çikolata çeşidi olarak tanımlanmaktadır.

Çikolata ve Sağlık İlişkisi

Son yapılan çalışmalar göstermiştir ki, çikolata tüketimi insan sağlığı üzerine olumlu bir etki göstermektedir ve antioksidan, antihipertansif, antienflamatuar, antiaterojenik, antitrombotik etkiler göstermiştir. Çikolata polifenollerinin antioksidan etkinlikleri sayesinde kalp-damar hastalıkları ve şeker hastalığına karşı koruyucu olabileceği belirtilmiştir. Polifenoller, damarların iç yapısının işlevlerini geliştirerek, damarların genişleme kabiliyetinin artmasını sağlar böylelikle kan basıncını düşürerek yüksek tansiyon riskini azaltabilmektedir. Ek olarak çikolatanın, HDL kolesterolü de artırdığı ve kan akışını düzenleyip damar tıkanıklığının önlenmesinde yardımcı olabildiği yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.

Scranton Pa. Üniversitesi Kimya Profesörlerinden Joe Vinson yaptığı bir çalışmada, çikolatadaki polifenollerin kalp hastalıklarına karşı yararlı etkileri olduğunu keşfetmişlerdir ve kakao polifenollerinin hindistan cevizi yağı ve şeker ile karşılaştırıldığında vücutta tek başına antioksidan gibi davrandığını göstermişlerdir.

Başka bir çalışmada ise çikolata tüketiminin erkeklere oranla kadınlarda daha fazla olduğu belirlenmiştir, özellikle menstrüasyon döneminde değişen duygu durumları nedeniyle psikolojik olarak kadınların daha fazla ihtiyaç duyduğu gözlenmiştir. Bu durumda çikolata tüketiminde artan seratonin ve dopamin salınımları kadınların daha iyi hissetmesine neden olabilmektedir.

Çikolata tüketiminden sonra genel olarak hissedilen, herkesin mutluluk hormonu olarak da bildiği dopamin ve seratonin seviyelerindeki artış ile ilişkilidir.  Ayrıca doğal bir beyin kimyasalı olan feniletilamin, beynin tetikteki bölümlerini uyararak, siz çikolata yerken aşık bir kişinin beyin kimyası taklit edilmiş gibi olmaktadır.

Son olarak diyebilirim ki, çikolata yıllardır çok sağlıksız bir gıda olarak tanımlanmıştır ama son yapılan çalışmalara göre %70 üzerinde kakao içeren bitter çikolataların kalp sağlığına olumlu yönde etkileri olduğu gözlenmiştir. Fakat şuan piyasada bulunan çikolatalar oldukça yüksek yağ ve şeker içeriğine sahiptir. Bu sebeple obezite, diyabet ve kalp hastalıklarını tetiklemektedir. Bu durumlar göz önünde bulundurularak çikolata tüketilecekse besin içeriğini incelemek ve porsiyon miktarına dikkat ederek tüketmek gereklidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir