BilimGenelMakalelerSağlık

Hıçkırık Nedir?

Google News Abone Ol

Hıçkırık Nasıl Olur?

Hıçkırık, nefes almamızda önemli bir rol oynayan diyafram kasının, ani ve istemsiz bir şekilde kasılmasıdır. Hıçkırık tuttuğunda bu kas tekrar tekrar kasılır ve her seferinde içimize hızla hava çekmemize neden olur. Havayı solumamızla birlikte, ses telleri aniden kapanır ve hıçkırık sesi oluşur.

Hıçkırık Önemli Olabilir Mi?

Nedenleri çok çeşitlidir. Fazla yemek, hazımsızlık, acı, baharatlı ve sıcak yemekler, alkollü ve asitli içecekler, mide gazı ve sinir rahatsızlıkları en sık rastlanılan nedenlerdir. Ayrıca, bazı beyin, kalp, karaciğer, bağırsak hastalıkları ile zatürrede de görülebilir. Bu nedenle sürekli ve uzun süren hıçkırıklarda bir doktora başvurmak gerekir. Genellikle birkaç dakika süren hıçkırıkların yanı sıra saatler ve hatta aylar boyu süren hıçkırıklar vardır. Kısa süreli hıçkırıklar genellikle çabuk sonlanır ve fazla bir şikayet yaratmazlar; ancak uzun süren, inatçı hıçkırıklar dikkate alınmalıdır.

Hıçkırık Nasıl Geçer?

Basit hıçkırık ataklarının çoğu kendiliğinden geçer. Daha uzun süren hıçkırıklar içinse bir çok yöntem vardır. Bunlardan biri nefes tutmaktır. Nefes alınıp tutulduğunda diyaframın solunum işi sırasında kasılması, hareketi engellemiş olacağından yükü azalacak, sadece hıçkırık nedeniyle kasılması kalacak o da belli bir süre sonra geçecektir.

Binnur Seyhan

İstanbul'da yaşıyorum, 20.01.1998 doğumluyum. Bartın Üniversitesi'nde Biyoteknoloji bölümü okuyorum. Ülkeme milletime fayda sağlayacak buluşlar yapmak istiyorum. Bilim, müzik, fotoğraf, psikoloji alanlarına ilgi duyuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı