BilimGenelMakaleler

Griffith Deneyi Nedir?

Google News Abone Ol

Griffith deneyinde memeli hayvanlarda zatürreye sebep olan Streptococcus Pneumoniae bakterisini kullanmıştır.Bu bakterilerin oluşturduğu kolonilerin şekline göre adlandırılan iki farklı türü vardır S tipi olarak adlandırılan kapsülü patojeniktir ve zatürreye sebep olur. Kapsül bulundurmayan R tipi bakteriler ise hastalığa sebep olmaz.

Gözlemler

S tipi bakteriler fareye enjekte edilmiş ve fare zatürreden ölmüştür. R tipi bakteriler fareye enjekte edilmiş fare yaşamına devam etmiştir. S tipi bakteriler ısıtılarak öldürülmüş ve fareye enjekte edilmiştir ve fare yaşamına devam etmiştir. Isıtılarak öldürülmüş S tipi bakteriler canlı R tipi bakteriler ile karıştırıldıktan sonra fareye enjekte edilmiş ve beklenenin aksine fare ölmüştür.

Son deneyde ölen farenin kanından alınan örnekte S tipi bakterilere rastlanmıştır. O halde öldürülen s tipi bakterilerin sahip olduğu bir molekül, R tipi bakterileri dönüşüme uğratarak onlara kapsül yapma, dolayısıyla hastalık yapma yeteneği kazandırmıştır. Bu şekilde canlının genetik yapısının dışarıdan alınan DNA parçası ile değiştirilmesi olayına “transformasyon” denir. Kısaca Griffith deneyinde ölü S tipi bakteriler canlı R tipi bakterilerini transformasyona uğratmıştır. Griffith’in bu deneyi hücrede kalıtsal bilgi taşıyan bir molekül bulunduğunu ortaya koymuştur.

Beyza Nur Karaboyun

Gümüşhane üniversitesi, Genetik ve Biyomühendislik öğrencisiyim. Araştırmayı, okumayı ve insanları aydınlatmayı seven biriyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir