BilimGenelHaber

Yeni Yenilenebilir Enerji Kaynağı HAVA

Google News Abone Ol

RICAS2020 projesindeki araştırmacılar yenilenebilir enerjinin depolanmasında ucuz ve erişimi kolay doğal bir çözüm olarak havayı kullanmayı planlıyorlar. Sıkıştırılmış havanın ısıtılarak depolanması planlanmakta. Bu şekilde enerji depolaması çok daha verimli ve ucuz olacak.

Bugünkü teknoloji ile yenilenebilir enerji alanında birçok yöntem geliştirilmekte. Solar enerji tarlaları ve rüzgar enerji santrallerindeki hızlı gelişmeler, gelecek için umut vaat etse de yenilenebilir enerjinin verimli bir şekilde depolanması hala gelişmeye ihtiyaç olan bir alan.

Yeni Yenilenebilir Enerji Kaynağı HAVA Teknolojisi

Yenilenebilen enerji kaynakları her ne kadar fosil yakıtlardan çok daha temiz bir enerji kaynağı olma özelliğine sahiplerse de potansiyelleri tam olarak kullanılamıyor diyebiliriz. Örneğin, güneş panelleri geceleri işlev göremiyor. Enerji depolamak için de devasa arazileri kapatıp, güneş enerjisi çiftlikleri kurmamız gerekiyor. Rüzgar gülleri de rüzgar yokken işe yaramıyor ve sürekli olarak bakımdan geçmesi gerekiyor ki, pervaneleri dönsün. Ayrıca üretilen enerji hemen dağıtılmaya başlanamıyor ve belirli bir süre depolanmaları gerekiyor. Depolama sürecinde devasa bataryalardan yararlanılıyor ve bu bataryalar oldukça pahalıya mal olup verim açısından düşük kalabiliyorlar.

2009 yılında Avrupa Birliği “İklim ve Enerji Paketi”ni kabul etti. Pakete göre 2020 yılına kadar Avrupa Birliği’ de üretilen toplan enerjinin %20’sinin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması hedeflendi. Asıl problem, ne yazık ki çoğu yenilenebilir enerji kaynağının sürekli olmamasıydı.

Yukarıda da değindiğimiz gibi mevcut enerji endüstrisinin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri, birçok yenilenebilir kaynaktan elde edilen enerjiyi verimli bir şekilde depolayabilmektir. Adiabatik Basınçlı Hava Enerjisi Depolama Alanı (AA-CAES) tesisinin temel fikri, havayı bir yeraltı tesisine (mağara veya tünel) sıkıştırarak enerji depolamak ve sıkıştırılmış havanın potansiyel enerjisi gerektiği taktirde kullanıma açılıp kısa sürede elektrik enerjisine dönüştürmektir.

Hava enerjisi ve bu enerjiyi kullanma fikri pek de yeni sayılmaz. 19. yy.dan beri maden ocaklarındaki güç lokomotiflerinde, bir zamanlar da savaş gemilerinin torpidolarına itici güç sağlanmasına kullanılmıştır. Ama RICAS 2020’ye göre depolama ve verim konusunda aynı performans  mümkün olmamıştır.

Avusturya hükümeti tarafından finanse edilen RICAS 2020 projesinde, geliştirilecek yeni sistemin jeolojik şartlardan bağımsız olması amaçlanmakta, böylece enerjinin doğrudan ihtiyaç duyulan her yere, yani büyük şehirlere ve diğer büyük enerji tüketicilerine yakın bir yerde depolanabilmesi gerekmekte. Bu yüzden yer altı kazılarının en güvenli şekilde yapılması, çok büyük titreşim, ses ve toz oluşturmaması gerekiyor.

Bu yenilikçi Adiatic Basınçlı Hava Enerjisi Depolama metodu %70’e kadar ulaşan bir verimle sıfır karbon ayak izi bırakarak çalışıyor. Yeni projenin en büyük avantajlarından ikisi jeolojik koşullardan bağımsız olarak yüksek enerji ihtiyacının olduğu her yere kurulabilecek olması ve yatırım ve bakım maliyetinin diğer yöntemlere kıyasla düşük olması.

Feyza Saat

Ankara'da yaşıyorum. Radyoterapi bölümü mezunuyum. Şuan Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünde öğrenciyim. Araştıma yapmayı, yazmayı ve bunları başkalarıyla paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir