GenelHaberTeknoloji

Tübitak’tan Elektromanyetik Silah: Sapan

Google News Abone Ol

Elektromanyetik Silah Teknolojisi Çok Gelişti

Sesten 6 kat daha hızlı yani 6 machlık bir hıza sahip olan yerli elektromanyetik silahımızSapan” oldukça ses getireceğe benziyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu birçok ülkenin elektromanyetik silahlara yönelmesi ile yavaş yavaş meyvelerini vermeye başladı.

TÜBİTAK tarafından geliştirilen milli elektromanyetik silahımızın ismi Sapan olarak koyuldu. Aslında bir sapan mekanizması gibi çalışmasından da bu ismi almış olabilir. Nitekim burada lastik yerine elektromanyetik alandan yararlanılıyor. Bu durum da merminin 6 mach hızına kadar ulaşabilmesine imkan tanıyor.

Tamamen elektromanyetik alandan yararlanılarak çalışan silahta hiç barut kullanılmıyor. Bilim kurgu filmlerinden ve oyunlarından alışa gelmiş silahlar ile aynı prensibe sahip olduğundan bahsedebiliriz bir bakıma.

Çok üst düzey bir yöntem gerektirmeyen bir yöntem olamasına karşın geliştirilmesin ve 6 mach hızına ulaşabilmesi için oldukça derin mühendislik bilgisi gerektiriyor. Nitekim merminin gidişine birçok etkileyen bir çok durum bulunuyor.

TÜBİTAK Sage ekibi tarafından geliştirilen silah hakkında çok fazla ayrıntı paylaşılmasa da, günümüzde yalnızca 4 ülkede bulunda da, bu tür silahların artık yaygınlaşacağı tahmin ediliyor.

Elektromanyetik silahlar ile ilgili daha fazla bilgi için Elektromanyetik Silahlar Nasıl Çalışır? makalemizi okuyabilirsiniz.

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı