BilimGenelMakalelerSağlık

Sporun Ruh Sağlığı ile İlişkisi

Google News Abone Ol

Spor, fiziksel faydalarının yanı sıra insanların ruhsal sağlığını da olumlu yönde etkilemek sosyal ve moral kazançlar sağlamak amacıyla yapılan hareketler topluluğudur. Günümüz de sağlıklı beslenmenin ve farklı diyetlerin popülerleşmesi ile birlikte, buna bağlı olarak insanların beslenmenin yanında, spora olan ilgisi de artmıştır. Bunlara bağlı olarak sporun sağlığa olan etkisinin yanında önemli bir faktör olan ruh sağlığı üzerine de  etkisi büyüktür.

Yapılan araştırmalar fiziksel aktivitenin, egzersizin fiziksel sağlığı iyileştirdiği, yaşam kalitesini yükselttiği, bilişsel işlevleri iyileştirdiği ve ruhsal iyilik hali sağladığı yönünde tutarlı veriler sunmaktadır. Fiziksel aktivite tedavideki etkisinden de öte ruhsal hastalıkların önlenmesinde de etkili olabilir. Tedavi kılavuzlarında egzersize yer verilmesi ruhsal hastalıkların tedavisinde yeni bir yaklaşım olarak önerilmektedir.

Toplumda en fazla görülen psikiyatrik hastalıklardan olan depresyon ve kaygı bozukluklarının tedavisine spor eklendiği zaman daha hızlı iyileşme görülmüştür. Bu hastalıklarda beyin yapımızda mevcut olan serotonin adlı hormonun miktarında ve salgılanma düzeninde bozukluklar olması nedeniyle iyi hissetmek, uyku ve iştah düzeni, cinsel fonksiyonlarda sorunlar görülür. Spor yapmak ise beyinde serotonin salınımını düzenli ve yeterli seviyeye getirmekte, bulguların kaybolmasına neden olmaktadır. Ayrıca kaygı durumlarında önemli unsurlardan olan sık ve az miktarda nefes alma sorunu, spor sırasında öğrenilen doğru nefes alma teknikleri ile giderilmekte ve kaygı durumunda belirgin azalma görülmektedir. Spor sırasında vücut sıcaklığının artışı da kaygı üzerinde iyileştirici etki sağlamaktadır.

Spor dalı seçiminde ise kişinin kendini, kişilik yapısını ve sosyal yapısını düşünmesinde yarar vardır. Paylaşmayı seven sosyal olmayı ve kalabalık gruplar içinde olmayı seven yetişkinlerin takım sporlarına yönelmesinde fayda var. Buna bağlı olarak daha içine kapanık veya yalnızlığı seven yapıdaki yetişkinler ise bireysel sporları seçebilir. Dikkat edilecek diğer bir husus ise ekonomik durum, birçok spor dalı bulunmakta bunlardan bazıları bilindiği üzere biraz daha maliyetli(golf, kayak, tenis vb.) olabiliyor.

Spor Yapmanın Faydaları;

  • Stresi azaltır,
  • Öz güveni arttırır,
  • Kilo kontrolü sağlar,
  • Kalp damar hastalıklarını önler,
  • Kandaki iyi kolesterolü(HDL) arttırır,
  • Tansiyonu düzenler,
  • Uykuyu düzenler,
  • Kasları güçlendirir,
  • Depresyon ve kaygıyı engeller,
  • Daha kaliteli bir yaşam sunar.

Büşra Başaran

Merhaba ben Büşra Başaran, İstanbul Bilgi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik 4. sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda yan dal olarak Anadolu Üniversitesi Aşçılık 1. sınıf öğrencisiyim. Sağlık, spor, edebiyat ve müzik ilgi alanlarım arasında. Araştırmayı okumayı ve öğrenmeyi her zaman çok sevdim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı