BilimGenelMakalelerSağlık

Omega-3 Yağ Asidi ve Etkileri

Google News Abone Ol

Omega-3 Yağ Asitlerinin Etkileri Nelerdir?

Sosyal mecralarda sık sık rastladığımız, gebe ve çocuk beslenmesinde önemle yer verdiğimiz omega-3 yağ asitlerini birlikte inceleyelim;

Beynimiz yüksek oranda yağ içerir. Ve bu yağ beynimiz için yapısal denilen kategoridedir. Bu yapısal yağın ana maddesi de omega yağ asitleridir. Asıl şaşırtıcı olan beynimiz inanılmaz derecede bir omega-3 yağ asidi olan DHA’dan zengindir. Bebeklik çağında beyin ve retina gelişmesinde önemli rol oynayan DHA anne sütünde de bulunur.

Gebe beslenmesinde neden önemli olduğunu incelediğimizde; Gebe kadın diyetiyle yeterli miktarda omega-3 yağ asitlerini almazsa, fetüs bu yağı diğer faktörlerde olduğu gibi annenin dokularından çeker. Annenin daha fazla çocuk yapması halinde kaybolan omega-3 bileşenleri yerine konmazsa, bundan sonraki her çocuk daha düşük DHA düzeyli olacaktır.

  • DHA yetersizliği depresyonla oldukça ilişkilidir. Doğumdan sonra gerçeklesen lohusa depresyonu ile de alakalı olduğu düşünülmektedir.
  • Alkol beyinden DHA’yı çeker. %16-50 oranında alkolik olan bir birey aynı zamanda depresyonludur, kronik alkoliklerde bu oran %70’e çıkar.
  • Kan testleri dikkat yetersizliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların omega-3 yağ asitlerinin anormal derece düşük olduğunu göstermektedir. Bu durum huysuzlukla, sorumsuzlukla, uyku bozukluğuyla ve konsantre olamamayla ilişkilidir.
  • Sinir sistemindeki etkinliğine bağlı olarak agresif ve şiddete başvuran erişkinlerin omega-3 yağ asitleri düzeylerinin düşük olduğu gösterilmiştir.
  • Moral bozukluğu, kalp hastalığı riski altındaki kişilerle omega-3 yağ asitlerinin yetersizliği olduğu savunulmaktadır.

DHA aynı zamanda insülin direncini de etkiler. Hücre membran akıcılığını arttırır, bunun sonucu olarak daha fazla insülin algacı ve daha fazla cevap oluşur, insülin hassasiyeti artar. Bakınız; İnsülin Direnci ve Beslenme Tedavisi

Omega-3 Yağ Asitleri Hangi Besinlerde Bulunur?

Omega-3 yağ asitlerine neden elzem denildiğini yani vücudumuz için ne kadar önemli olduğunu öğrendik, peki ihtiyacımız olan omega-3 y asitlerini nasıl karşılarız, hangi besinlerde buluruz? İşte sorularımızın basitçe cevabı;

Bakınız; Sağlıklı Yağlar Ve Akdeniz Diyeti

  • Balık yağı,
  • Keten tohumu yağı,
  • Kolza yağı,
  • Ceviz yağı,
  • Soya yağı.

Kaynakça

  • Prof. Dr. Meral Aksoy/Beslenme Biyokimyası/Hatipoğlu Yayınları/ 5. Baskı

Seyhun Gür

18.11.1999 Adana doğumluyum. Kırıkkale Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 3. Sınıf olan bir Diyetisyen adayıyım. Mesleğimle ilgili araştırmalar yapmak ve paylaşarak öğrenmekten zevk aldığım için bu platformdayım. Amacım; doğru bilinen yanlışları düzelterek sağlıklı bir toplum oluşturmaya katkı sağlamak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir