GenelMakalelerSağlık

Fast Food ve Sağlık Üzerine Etkileri

Google News Abone Ol

Fast Food Nedir?

Fast Food, adından da anlaşılacağı üzere, beklemeye gerek kalmaksızın hızlı bir şekilde hazırlanan ya da hazır bulundurulup hemen servis edilen, ayaküstü ve hızlı bir şekilde tüketilen yiyecekler olarak tanımlanmıştır. 1970-1980 yılları arasında fast food satış noktalarının sayısı 30.000’den 140.000’e, fast food satışları % 300 artmıştır. Fast food restoranlarında çok daha geniş bir yelpazede gıdalar yer alıyor olsa da, hamburger ve patates kızartmalarına odaklanan satış hacmi, satış hacmi açısından endüstri liderleri olmayı sürdürüyor. 1970’lerin başından beri fast food kullanım sıklığı önemli ölçüde artmıştır. Örneğin, 1953’de, fast food, toplam satış gıdalardan % 4’ünü oluştururken, 1997’de evden uzak gıda satışlarının % 34’ünü oluşturmuştur.

Fast Food Nerede Doğmuştur?

Pek çok insan Fast Food kavramını Amerika ile özdeşleştirse de kökeni Avrupa’ya bağlıdır ve eskiye dayanır. İnanların bu şekilde anlaşılmasının sebebi ise; dünyanın en büyük on hızlı yemek markasının Amerikan kökenli olup toplam 75 milyar dolarlık bir satış hacmine ulaşması haberlerinin Amerikan medyasında yer almasıyla ilişkilendirilebilir.

Fast Food Beslenmenin İnsan Hayatına Etkileri

Fast food bizi doğal çevremizden ayırmaktadır. Bu tür yiyeceklerin nereden geldiği, nasıl yapıldığı vb. hakkında insanların pek  fikri yoktur. Aynı şekilde, fast food ile hem yiyecek üreten insanlardan hem de yiyeceklerimizi paylaştığımız insanlardan uzakta kalırız. Bu gıdalar aynı zamanda yemek yeme konusunda insanlardan ayrı durmaya ve bireyselleşmeye yöneltir. Zaten hazırlanmış veya az miktarda hazırlık gerektiren Fast Food, insanların yemekleri hazırlama konusundaki işbirliğini, kesme, doğrama, karıştırma, ısıtma ve fırınlama gibi bir zamanlar birlikte yaptıkları işleri beraber yapmasına olanak sağlamıyor.

Fast Food Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

Hamburger, kızarmış patates ve kolalı içecekler, gazlı içecekler, cipsler, hazır ve yarı pişirilmiş gıdalar, ve daha pek çok gıda türünü fast food besinlere örnek gösterebiliriz. Bu yiyeceklerin sıkça tüketilmesi ve alışkanlık olarak yaygınlaşması, gıda tüketimine bağlı kronik hastalıkların yaygınlaşmasına örneğin obezite, şeker hastalığı, kardiyovasküler hastalık (KVH), hipertansiyon,  inme ve bazı kanser türlerinin oluşum riskinin artışına neden olmaktadır.

Zekiye Nur Özdemir

2 Eylül 1995 Samsun doğumluyum. İlköğretim ve lise eğitimimi Samsun'da aldım. Kırklareli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunuyum. Şu anda Samsun'da MEZOderm Güzellik Merkezi diyetisyeniyim. Beslenme,hakkında pek çok insanın, çok şey bildiğini sandığı ancak gerçekte çok az doğruların konuşulduğu bir alandır. Amacım 4 yıl eğitimini aldığım ve severek başında olduğum mesleğimden sizlere doğru bilgi aktarmaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir