GenelHaberTeknoloji

Türkiye’de En Fazla Hangi Maden Var?

Google News Abone Ol

Türkiye’de En Çok Bulunan Maden Açıklandı

Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, dünyada sanayi alanlarında kullanılan 90 maden çeşidinden 77’sinin Türkeye’de mevcut olduğu sonucu ortaya çıktı. Aynı araştırmanın detaylarına inildiğinde ise, bu 77 madenden en fazla hangisinin ülkemizde bulunduğunu görebiliyoruz.

Ülkemizdeki yer altı zenginliklerinin farkında mıyız?” edasıyla internet haberlerinde özellikle oldukça fazla okunan araştırmanın detayları bize ülkemizin yer altı kaynakları açısından ne kadar zengin olduğumuzu anlatıyor. Peki gerçekten; Türkiye’deki yer altı kaynaklarının zenginliğinin farkında mıyız?

Interpress’in Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından gerçekleştirilen araştırma sonuçları ülkemiz için ilginç bir sonuç ortaya koydu. Sanayide kullanılan hemen her madene sahip bir ülkeyiz. Ancak buna karşın sanayide diğer devletlere göre çok da iyi bir konumda olduğumuzu söyleyemeyiz.

Araştırma Sonuç Verdi

Özellikle teknolojinin gelişmesinde oldukça rol oynayan kaynak zenginliği, ülkemiz açısından böyle bir nimetken bundan yeteri kadar yararlanamamak oldukça üzücü açıkçası.

Türkiye’de en çok bulunan maden ise, dünya genelinde oldukça nadir olarak bulunan bir kireç taşı türü olan dolomit olduğu sonucu çıktı.

Gerek seramik, gerekse cam yapımında bununla beraber demir-çelik sanayisinde oldukça kullanılan dolomitin, ülkemizde yaklaşık 15,8 milyar ton olduğu öğrenildi.

Araştırmanın detaylı bilgilerinde ise, dolomit dışında ülkemizde fazla bulunan diğer madenlerin ne olduğu ve ne kadar bulunduğu yer alıyor.

Ülkemizde, 13,9 milyar ton mermer, 12,3 milyar ton linyit kömürü, 1,2 milyar ton taş kömürü, 5,7 milyar ton kaya tuzu, 3 milyar ton bor, 1,5 milyar ton ponza, 1,9 milyar ton bakır bulunduğu öğrenildi.

Bunun dışında dünya çapında oldukça değerli olan altın madeni rezerv miktarı ise 7 bin ton dolaylarında.

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir