BitkilerCanlılarGenelMakaleler

Sumak Ekşisi

Google News Abone Ol

Sumak Nedir?

Sumak; sumak ağacı olarak da adlandırılan Kahramanmaraş yöresinde yaygın bir şekilde yetişen Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilen bir tür baharattır. Meyveleri kırmızı renkte ve küresel biçimde olan bu bitki ekşi bir lezzete sahiptir. Sumak ağacı olarak da tanımlanan bitki çalı görünümündedir. Ağacından toplandıktan sonra uygun teknikler yardımıyla kurutulan sumak, genellikle tuz ile karıştırılıp toz haline getirilir ve baharat şeklinde kullanılır.

Sumağın Faydaları

  • Önemli bir antioksidandır; oksidatif stres düzeyini düşürür.
  • Antiinflamatuar özelliğe sahiptir; grip ve soğuk algınlıkları başta olmak üzere vücutta görülebilen enfeksiyon hastalıklarıyla savaşma gücünü arttırır. Ateşin düşürülmesine yardımcı olur ve enfeksiyon hastalıklarının daha hafif şekilde atlatılmasını sağlar.
  • Yüksek miktarda C vitamini içerir.
  • Kan şekerini düzenler; tip 2 diyabetin yol açtığı sorunların azaltılmasını destekler.
  • Enfeksiyonlara karşı korur; solunum yollarında, özellikle de boğaz bölgesinde oluşan enfeksiyon hastalıklarında sumağın çay şeklinde tüketimi de hastalığın yol açtığı boğaz ağrısı, öksürük gibi olumsuzlukları önlemeye yardımcıdır.
  • Diüretik etkiye sahiptir; idrar yolu enfeksiyonlarından korunmaya yardımcı olurken yüksek tansiyonun düşürülmesini sağlar.
  • Koroner arter hastalıklara karşı korur; kandaki kolesterol ve trigliserit düzeylerini azaltmaya destek olur.
  • Kadın sağlığı açısından önemlidir; dismenore olarak adlandırılan soruna sahip ve ağrılı adet gören kadınlarda sumak tüketiminin bu olumsuzlukları gidermeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
  • Hücreleri yenileyicidir; cilde ve saça da faydası vardır. Kaynatılmış sumak suyunu tonik olarak kullanabilirsiniz. Sabah akşam düzenli olarak kullandığınız bu su hem sivilce ve akne oluşumunu engeller hem de yaşlanmayı geciktirir.

Sumak ve Koronavirüs

Son zamanlarda sumak suyunun, üst solunum yollarında gelişen enfeksiyonun giderilmesinde etkili olması ve ateş düşürücü özelliği bulunması nedeniyle koronavirüse karşı koruyucu olduğu düşünülüyor. Fakat bu doğruluğu kanıtlanmış bir yöntem değildir. Sumak gribal enfeksiyonlara iyi gelebilir ama koronavirüs karşısında sadece bağışıklığınızı güçlendirmeye yardımcıdır.

Bir hastalığı bulunan veya ilaç kullanan kişiler de doktorlarının herhangi bir sakınca görmemesi halinde bu bitkiyi tüketmeye başlayabilir.

Kaynakça

  • https://www.medicalpark.com.tr/sumak-faydalari/hg-2364
  • ÜNDER D., SALTAN F. (2019). Sumak ve Önemli Biyolojik Etkileri. Çukurova Tarım Gıda Bilim Dergisi; 34 (1): 51-60.

Şeyda Nur Akdağ

Adnan Menderes Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik bölümü son sınıf öğrencisiyim. Kahramanmaraş'ta yaşıyorum. Basketbol oynamayı seviyorum, bunun da etkisiyle sporcu beslenmesine de ilgi duyuyorum. Hastalıklarda beslenme, anne ve çocuk beslenmesi üzerine eğitim aldım ve almaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir