BilimGenelMakalelerTeknoloji

Robot ve İnsan Arasındaki Bağ

Google News Abone Ol

Robotlar ve insanlar 21. yüz yılda oldukça iç içedir, aralarındaki bu bağ yapay zekanın alt dalları ile sağlanmıştır.

Peki Yapay Zeka Nedir?

Yapay zeka, canlı bir organizmadan yararlanılmadan yalnızca yapay malzemelerden oluşan, insansı davranışlar sergileyen makinelerin geliştirilme teknolojisidir.  Bu teknolojinin ürünlerine ise robot denir.Yapay zekanın bir çok dalı vardır;

  • yapay sinir ağları,
  • makine zekası,
  • konuşma anlama,
  • bulanık mantık,
  • genetik programlama…

yapay zeka

Yapay zekanın kullanım alanları çok geniştir. Ev eşyalarından tutun biyoloji ve tıp biliminde, yönetim ve karar desteklerinde, ekonomi ve finans alanında ve hatta psikoloji alanında suç işleme ve önleme sebeplerini araştırma, geliştirmede kullanılır. Gördüğümüz üzere her yerde yapay zekayla karşılaşmaktayız.

Hayatımızı bu kadar kolaylaştıran bir teknolojiyle ne gibi sorunlar yaşayabiliriz?

Şöyle bir korku ortaya çıktı; eğer robotlar bu kadar yaygın olmaya devam eder ve bizim yaptığımız işleri yorulmadan, hatasız bir şekilde yapmaya başlarsa…

Robotlar insanların yerini mi alacak? Bu konu ile ilgili Elon Musk ve Stephen Hawking’ in endişeli olduğunu aynı zamanda olumsuz yönde görüşleri olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bu konuda Stephen Hawking ne kadar net ise Elon Musk bir o kadar çelişki içerisinde. Çünkü yapay zeka hakkında endişeli olan birinin, kendi kendine giden sürücüsüz araç üretmesi oldukça ilginç.    (Tesla’nın sitesi) Tabi ki herkes olumsuz düşünüyor diye bir şey yok, Facebook kurucusu Mark Zuckerberg’in yorumu ise olumlu ve şöyle diyor; “Bu konuyla ilgili görüşlerim gayet net. İyimserim. Hayırcıları ve kıyamet senaryosu uyduranları anlamıyorum. Gerçekten olumsuz ve bazı yönlerden de sorumsuz buluyorum.” Siz de bu konu hakkında görüşlerinizi ve sorularınızı belirtebilirsiniz.

Günümüzden geçmişe gittiğimizde ise aynı durumun yaşandığını göreceğiz. Antik Yunan mitolojisine baktığımızda insanoğlu yine yaratıcı ve hayatı kolaylaştıran yenilikler peşinde. Hephaitos’un altından yarattığı hizmetçiler adeta günümüzdeki robotların öngörüsü. Bunun yanında ilk kez Hesiodos’un Theogonia’sında yeryüzüne cezalandırıcı olarak gönderilen yapay kadın olarak bahsedilen Pandora ise yapay varoluşun diğer örneğidir.

Stanford Üniversitesi’nde görevli Dr. Mayor’un “Gods and Robots: Myths, Machines, and Ancient Dreams of Technology” kitabı teknoloji ve yunan mitolojisini bir araya getirmiştir. Nesiller boyunca anlatılan mitolojik hikayeler bir yol gösterici oluyor.

Simge Tekeli

İzmir doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve lise dönemlerimde ailemden uzaklaşmadım, ilk olarak üniversite hayatında ailemden ve arkadaşlarımdan ayrılıp yeni bir çevreye adapte olmaya başladım. Ve hayatım en güzel dönemi diyebilirim. Manisa' da Celal Bayar Üniversitesi'nde Mekatronik Mühendisliği okuyorum. İş hayatına henüz atılmamış olsam da iş hayatımı seveceğime inanıyorum.

6 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı