Hayvan Bilim Uzmanı Ve Profesör Temple Grandin Kimdir?
Temple Grandin 24 Ağustos 1947 yılında Boston’da doğmuştur. Üç yaşına kadar konuşamayan Grandin’e otizm teşhisi koyulmuştur. Ailesi onunla ilgilenmekten vazgeçmeyip onu özel okullara yollayıp gelişmesine destek olmak istediler ve bu sayede Grandin, 4 yaşında konuşmaya başladı. Liseyi Hampshire Koleji’nde okudu ve 1970’te Franklin Pierce Koleji’nde psikoloji bölümüne gitti. Yüksek lisansını Arizona Eyalet Üniversitesi, Zootekni’den aldı. Son olarak, doktora derecesini Illinois Üniversitesi, Urbana-Champaign’den aldı. Daha sonra hayvan kesimhanesi olan şirketlere tavsiyelerde bulundu ve ineklerin yaşam kalitesini iyileştirmeye yönelik çalışmalar yaptı.
Lisedeyken kendi yaşadığı stres ve gerginliği aşmak için bir “sarılma makinesi” tasarladı. Yaptığı makinenin gelişmiş halinden yalnızca otizmli çocuklar değil yetişkin otistikler de yararlandı. Bu makineyi tasarlarken hayvanların nasıl sakinleştiğini düşünerek hareket eden Grandin, vücuduna baskı verme yoluyla oluşan rahatlamayı keşfedince birçok otizmli kişiye ışık tuttu.
Temple Grandin hayatı boyunca hayvanları anlamaya çalışıp onların gözünden bakmaya çalışmaya devam etmektedir. Hayvanların kaygılarını anlamaya çalışmış, çeşitli şirketlerle çalışmak istemiştir. Bunların haricinde otistik çocukların gelişimindeki en önemli şeyin erken müdahale olduğunu savunan Grandin, aile ve akademik personellere bu konularda bilgiler vermiştir. Çeşitli programlara katılıp onur ödülleri de almıştır.
2010 yılında Claire Danes’in başrollüğünü üstlendiği “Temple Grandin” isimli bir filmi çıkmıştır.Film 15 Emmy Ödülü adaylığı almış ve Danes bu filmle en iyi drama kadın oyuncusu seçilmiştir. Grandin de törende konuşma yapmıştır.
Filmde şöyle bir söz de geçiyordu:
“Anlayamadığım pek çok şey var ama yine de hayatımın bir anlamı olsun istiyorum.”
Bunların haricinde Otizmli Beyin (spektrumda düşünme, 2013 Richard ile birlikte) , Resimlerle Düşünmek (1995), Etiketli Otistik (1986; Margaret M. Scariano ile) gibi kitaplar yazarak insanlara bilgilerini aktarmaya devam etti.
Oliver Sacks Mars’ta Bir Antropolog adlı kitabında Grandin’den bahsetmiştir ve Temple Grandin şunları söylemiştir: ” Bilinçli otistik yetişkinler ve ana-babaları çoğu kez otizme öfke duyarlar. Doğanın ya da Tanrının neden otizm, manik depresyon ya da şizofreni gibi korkunç bir duruma izin verdiğini sorarlar. Ne var ki, bu duruma yol açan genleri yok etmenin korkunç bir bedeli de olabilir. Bu sendromu taşıyan kişilerin yaratıcı, hatta dahi olmaları da mümkündür… Bilim bu genleri yok etse, belki de dünya çok daha sıkıcı bir yer olacaktır. “