BilimGenelMakalelerUzay

Mars’a Ne Kadar Sürede Gidilir?

Google News Abone Ol

Mars insanlık tarafından oldukça ilgi görmüş ve bir çok defa ziyaret edilmiştir. Güneşin etrafında dönüşü hesaplandığında Dünyaya 55 milyon km yakınlığına ulaşabilmektedir. Mars‘a ilk ziyaret NASA tarafından Mariner 4 ile yapılmıştır.  28 Kasım 1964 yılında başlayan yolculuk 14 Haziran 1965 yılında Mariner 4‘un Mars‘a ulaşmasıyla son bulmuştur.

Mars’a Gidiş Yolculuğu

Yolculuk toplamda 228 gün sürmüştür. Bir sonraki ziyaret ise Mariner 6 ile yine NASA tarafından 25 Şubat 1969 ve 31 Haziran 1969 tarihleri arasından toplamda 156 gün sürmüştür. Bir sonraki ise Mariner 7  ile 131 gün sürmüştür. Mars keşifleri için zaman modeli 50 yılı aşkın süredir 150 ile 300 gün arasında sabit bir şekilde duruyor. örnek olarak;

Viking 1 1976 yılında 365 günde

Viking 2 1976 yılında 360 günde

Mars Reconnaissance Orbiter 2006 yılında 216 günde

Phoenix Lander 2008 yılında 295 günde

Curiosity lander 2012 yılında 253 günde Mars yolculuklarını tamamlamıştır.

Mars dünyaya 55 milyon km uzaklıkta mekik hızı 20.000 km olduğunda bu yolculuğun 115 gün sürmesi beklenmektedir ama daha fazla sürdüğü gözlenmekte çünkü Mars,Dünya gibi güneşin etrafında dönmektedir.  Yolculuğun temel prensibi maliyeti düşürmektir.  Maliyeti düşürmek için ilk olarak 1925 yılında Walter Hohman tarafından Hohman transfer yörüngesi (ya da Minimum Enerji Transfer Yörüngesi) olarak ileri sürüldü. Bu prensipte asıl hedeflenen düşük yakıt kullanımıdır. Diğer yapı malzemelerinden,robotlardan ve mekik yapımından tasarruf edilmesi söz konusu bile olamazken bu gayet mantıklı bir karar olarak öne çıkıyor.

Eğer yakıtı arttırıp zamanı düşürmeye çalışırsanız Astronotlar daha az radyasyona, kozmik ışına ve direkt olarak ölmelerine sebep olacak güneş ışığına daha fazla maruz kalmalarını önlemiş olursunuz. Yolu kısaltmak için ortaya atılan fikirler Nükleer Enerji, VASIMR ya da Anti madde roketi kullanmak.

Fikirler teker teker incelendiğinde Nükleer enerji kullanımı ile süreyi 7 aya kadar düşürülebileceği öne sürülüyor. Diğer seçenek  olarak Değişken özel itki magnetoplazma roketi (VASIMR) bu teknoloji iyonize olmuş bir gaz oluşturuyor. Bu da daha sonra uzay mekiğinin arkasından bırakılarak manyetik etki yaratıyor. Bu proje ile 5 ay gibi bir sürede Mars’a gidileceği ön görülüyor. VASIMR Projesi hala yapım aşamasında. Son olarak Anti Madde Roketi kullanmak. Parçacık hızlandırıcılarda yaratılan bir Anti Madde ile Albert Einstein‘ın E = mc2 formülüne göre 10 gülük bir süre ile Mars’a gitmek mümkün. Ama çok az miktarda bile Anti Madde elde etmek için 250 milyar dolar gibi bir bütçe gerekli.

Mars‘a gidiş projeleri genel olarak red ediliyor. Mühendislerin güvendiği ve emin olduğu Minimum Enerji Transfer Yörüngesi metodu kullanılmaya devam edilecek.

Saliha Kansız

Gebze Teknik Üniversitesi Fizik bölümü öğrencisiyim.  Kimya teknisyeniyim.Biyomedikal, Astrofizik, Modern Fizik,Elektronik ve Mekanik konularıyla ilgileniyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir