Güneş sistemindeki 4. Gezegendir. Mars, Yunan Mitolojisinde Savaş Tanrısıdır. Rengi kırmızımsı olduğu için Kızıl Gezegen de denir.
Güneş’e olan uzaklığı 227.936.637 km’dir. Yerberi gezegendir. (Yerberi Gezegen: Dış yapıları, büyüklük ve kütleleri Dünya’ya benzeyen gezegen demektir. Ya da kayasal gezegen olarak da isimlendirilir. Örneğin Mars’ın yanında yerbenzeri gezegen olarak Venüs, Merkür ve cüce gezegen Ceres de yer alır.)
Mars’ta, Güneş Sistemi’nin en büyük dağı bulunur. Bu dağın adı Olimpos Dağıdır. (Olympus Mons) Dünya’nın en yüksek dağı olan Everest’ten 3 kat daha büyüktür. Bu dağda dik yamaçlar yoktur ve uzaktan ova gibi görülmektedir. Mars’ta 1 yıl, 687 Dünya gününe eşittir. Mars’ın yüzeyinde kutup ışıkları ve meteor yağmurları gibi olaylar görülmektedir.
Çekirdeğinin giderek soğuması nedeniyle, yaklaşık 3,9 milyar yıl önce, küresel manyetik alanını kaybetmiştir. Yüzey sıcaklığı yaklaşık -50 derecedir.
Mars, Güneş Sisteminde Dünya dışında yaşam içermesi en muhtemel gezegen olarak düşünülmektedir. Yapılan araştırmalardaki radar verileri geniş miktarlarda su buzlarının varlığını ortaya koymuştur. Aynı zamanda başka araştırmalarla da önceden Mars’ın yüzeyinde su bulunduğu anlaşılmıştır. “Mars Reconnaissance Orbiter” uydusundan alınan veriler sonucu, Mars’ta sıcak aylarda tuzlu su akıntılarının oluştuğu görülmüştür.
Mars’ın Uyduları
Mars’ın 2 tane uydusu vardır. Düzensiz biçimlidir. Bunlar, Phobos ve Demios’tur. Kendilerine eski Yunan mitolojisindeki savaş ilahı Ares’e (Romalılar’da Mars) yardım eden çocuklarının adlarından esinlenerek Phobos ve Deimos adları verilmiştir. Nasıl oluştukları bilinmemektedir. Astreoit oldukları ve Mars’ın yanından geçerken onun kütleçekiminin etkisine kapıldıkları düşünülmektedir.
Mars’ın uydularını, 1877’de Amerikan astronomu Asaph Hall Sr. tarafından bulundu. Hall, uzun aramadan sonra önceden varlıkları tahmin edilen bu gök cisimlerini tespit edebildi.
Mars’a Yapılan Keşifler
ABD, Avrupa ülkeleri, Japonya ve SSCB tarafından düzinelerce uzay aracı, Mars’ı gözlemlemek için gönderilmiştir. Mars’ın yörüngesine oturmuş 3 uzay gemisi vardır. Bunlar Mars Odyssey, Mars Express ve Mars Reconnaissance Orbiter’dir. Mars’a yapılan ilk başarılı proje 1964’te NASA tarafından gönderilen Mariner-4’tür. Yüzeye yapılan ilk başarılı inişler ise SSCB’nin 1971’de gönderdiği Mars-2 ve Mars-3 araçlarıdır. Fakat araçlarla kurulan irtibat, yüzeye indikten sonra kesilmiştir.
NASA tarafından gönderilen Viking-1 ve Viking-2 uzay araçları, Mars’ın ilk renkli resimlerini göndermiştir. Gelecekte, Birleşik Arap Emirlikleri 100 yıl içinde Mars’a koloni kurmaya hazırlanıyor. BAE söz konusu koloniyi “mini kent” olarak tanımlıyor. Aynı zamanda, Amerikalı iş adamı Elon Musk, 10 yıl içinde 200 bin dolarlık bilet ücretini ödeyenleri Mars’a göndermek ve bu gezegende kendi kendine yetebilen yerleşim alanı kurmak istediğini bildirdi.
Bu kızıl gezegende yaşamak mı dalga mı geçiyor bu Amerika be dünya nüfusu 6 milyar 6 milyar insanı gezegene sığmaz dünya ülkeleri birbirlerini yerken orada da yerler merak etmeyin
Biz bunu nasıl düşünemedik ya prdn alper