GenelMakalelerTeknoloji

Fiber Optik Kablolar

Google News Abone Ol

fiber optik kabloÇoğumuzun evinde İnternet vardır. Bu teknolojik aletin kullanımı için bir veri alışverişi gereklidir. Günümüz Türkiye’sin de yurt içi veri dağıtımı bakır kablolarla yapılmaktadır ama Türkiye İnternet’i dışarıdan alıp yurt geneline dağıttığı için bu veri alışverişini daha seri yapması gerekir. Bu hızı bakır kablolar karşılayamaz. Bunun için bir çözüm aranmış ve bulunmuştur. Çözüm olarak dışarıdan alınan İnternet ağı fiber optik kablolarla döşenmiş ve yurt içi İnternet iletimi bakır kablolarla sağlanmıştır. Peki bu fiber optik kabloların gücü nedir? Resimde de belli olduğu gibi bir fiber optik kablo bakır kablonun 300 katına eşittir.

Bu kadar güçlü olan fiber optik kablolar peki nasıl bu kadar güçlü?Fiber optiğin gücü ışığın hızından ve nötr bir parçacık olmasından gelir. Fiber optik kablo dediğimiz aslında içinden ışığı geçirebilen bir kablodur. Kullanılan ışıkta lazerdir. Tabi bu ışığı sorunsuz bir şekilde kablonun ucundan sonuna götürebilmesi gerekir. Bunun için fiber optik kabloyu incelersek üç katmandan oluşur. Bunlar nüve, clad, jacket. En içten, ışığı geçiren kısımdan başlayalım.

Fiber Optik kablonun Özelliği

Işığı geçiren kısım nüvedir. Burada ışık kırılmalara uğrar yada uğramaz, her iki türlüde iyi bir mühendislik gerektirir. Eğer ışık hiç kırılmadan gitmesini istiyorsak, en hızlı iletimdir çünkü ışık hiç kırılmaya uğramaz, kabloların yapımında ve döşenmesinde ufacık bile yamukluk olamaması gerekir. kırılmalara uğrayacaksa kritik açıya dikkat edilir. Bu kısmın kırılma indisi 1.41 civarındadır. İkinci olarak ta clad gelir. Clad nüve deki ışığın dışarı kaçmasını önler, camsı bir yapıdır nedeni ışığı soğurmasın diye. Nüve ile arasındaki kırılma indisi farkı %1 kadardır. Son olarak da jacket gelir. Jacket da fiber optik kabloyu dış darbelerden korur. Eğer bu kısım olmasa ciddi darbelerde veya çizilmeler de ışık kaybı olur ve iletim gerçekleşmezdi, dışarıdan gelen farklı ışıklarda kablonun içine nüfuz edecekti. Fiber optik kabloda her bir bölümün büyük bir önemi vardır, bunu zaten farketmişsinizdir.

Aydın Bozkurt

Eskişehirde doğdum. Babamın mesleği sayesinde birçok yeri gezdim. Şuan Kocaeli Ünivrsitesin'de Uçak-Gövde-Motor Mühendisliği okuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir