BilimGenelHaberSağlık

Elma Diliminden Kulağa

Google News Abone Ol

Bilim Her Geçen Gün Gelişiyor

Her geçen gün bilimin farklı ve gelişmiş bir yüzüyle karşılaşıyoruz. Sürekli kendini yeniliyor ve geliştiriyor, bilim insanları uzun uğraşlar veriyor. Belki de bizi en çok alakadar eden sağlık alanında yapılan bilim çalışmaları; mesela organ nakli… Yılda binlerce insan organ naklinden hayatını kaybederken, kimisi organını kaybettiği için sessiz, karanlık bir dünyaya mahkum olabiliyor. İşte tüm bunlar yaşanıyorken Kanada’da yapılan bir çalışma sayesinde yapay kulak üretildi. Üretildi üretilmesine fakat bu yapay kulağın neyden üretildiğini duyan bir durup kalıyor. Çünkü bu yapay kulak bir elmadan üretildi. Ottowa Üniversitesi’nde geliştirilen yapay kulak üzerinde hala çalışmalar devam ediyor.

Doçent doktor Andrew Pelling öncülüğündeki ekip, laboratuvarda elma dilimleri üzerinde insan doku ve hücreleri geliştirildi. Pelling, “Bitkilerde damar oluşumuna yardım eden ve çevresindeki hücrelerin işgaline açık yapılar bulunuyor. Bunu geliştirebilmek gerçekten zor. Ama bu sorunu oldukça ucuz bir malzeme ile çözdük” dedi. Andrew Pelling, “Bir sonraki adım, bu yöntemin daha karmaşık sistemlerde, organ, kemik ya da kaslarda kullanılıp kullanılamayacağını denemek. Bu çok hesaplı malzemeyle, birçok farklı yapıyı geliştirebiliyoruz.” diye konuştu. Laboratuvar “iskele yöntemi” olarak adlandırılan tekniği kullanıyor. Elmadaki bazı hücreler ayıklanıyor. Geriye kalan selüloz, hücre üretimi için “yapı iskelesi” olarak kullanılıyor. Elma kulağın denendiği farelerin bağışıklık sistemi yapıya karşı çok az tepki gösterdi.

Kulağın kullanılabilirliği için klinik testler devam ediyor.

Meysa Kardelen Akan

Merhabalar, ben Meysa Kardelen Akan. 20 yaşında, moleküler biyoloji ve genetik lisans öğrencisiyim. Bilime özellikle de genomik tıp'a ilgim var. Her zaman daha çok araştırarak, yeni bilgiler öğrenmeye çalışıyorum.  Okul dışında derneklerde görev alarak her gün bir başka insana bir iyilik katmaya çalışıyorum. Yazılarımla ilgili aklınıza takılan noktaları, katmak istediğiniz şeyleri ya da herhangi bir yazı konusu fikri için lütfen mail atmakan çekinmeyiniz. [email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir