GenelMakalelerSağlık

Cilt ve Beslenme

Google News Abone Ol

Cildimizde oluşan lekelenmeler yer yer çıkan sivilceler günlük hayatımızın stresinden çevresel faktörlerden olabilceği gibi beslenmemizin de büyük bir etkisi vardır. Yapılan bir çalışmada süt tüketiminin, özellikle de yağsız süt tüketiminin akne oluşumuna katkı sağladığı bildirilmektedir. Yeşil çaydan elde edilen polifenol ekstratlarının da aknenin tedavisinde kullanımının komedonlari azalttığı, akne sayısında düşüşe neden olduğu bulunmuştur. Düşük glisemik indeks-glisemik yük içeren bir diyetin akne şiddetinde, akne sayısında, serbest androjen indeksinde önemli bir düşüş meydana getirdiği bulunmuştur. Elzem yağ asitlerinin yetersiz tüketiminin ciltte yetersiz sebum üretimine yol açtığı bilinmektedir. Serum malondialdehit ve serum glutatyon peroksidaz seviyelerinin akne şikayeti olan bireylerde daha düşük olduğu ve oksidatif stres düzeylerinin ise belirgin olarak daha yüksek seviyelerde olduğu bildirilmiştir. Çalışmalar düşük A vitamini seviyelerinin akne için bir risk faktörü olabileceğini göstermektedir. Ayrıca akne şikayeti olan bireylerde çinko seviyeleri anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Cildimizin beslenmesi için vitamin ve mineralllerden dengeli ve su tüketimininde çok olduğu beslenme planı uygulamalıyız. C, E, A, K ve B kompleks vitaminleri cilt sağlığımıza faydalı olabilceği açıklanmıştır. 

Bazı Antioksidan Vitamin Ve Minerallerin Cilt İçin Özellikleri

C ve E vitamini yeni yapılan birçok araştırma güneşe maruz kalmanın sonuçlarını vitaminlerin gücü ile ters etki yapabilceği bilinmiştir. Antioksidan etkisi yüksek olan bu vitaminler deri hücrelerindeki DNA hasarını da düşürmektedir. Bir diğer antioksidan seviyesi yüksek besinimiz ise  Alfa lipoik asittir ve ıspanak vb. sebzelerde bulunur. Cildi yaşlanmaya karşı büyük oranda korumayı sağlar. Bu yüzden diyetiniz bol miktarda C vitamini bulundurmalıdır emin olmalısınız. C vit olan besinlerde Turunçgiller, brokoli, karnabahar, yeşil yapraklı sebzeler örnek olarak gösterilebilir.

E vitamini için ise örnek olarak bitkisel yağlar, fındık, badem, ayçekirdeği, zeytin  iyi kaynakları oluşturur. A vitamini, cildi nemlendirici olarak görev yapar bu  sebeple cilt dokularının onarımı için elzemdir. Sebze ve meyveler A vitamini içerirler. Cilt sağlığı söz konusu olduğunda B vitamini biotin es geçilmemelidir.Biotin, deri, tırnak ve saç hücrelerinde bulunur. Biotin muz, yumurta, yulaf ezmesi, pirinç gibi çoğu besinde bulunur.

Selenyumda cildi güneşin zararlı etkilierine karşı cildi korur. Tam tahıllar, deniz ürünleri, sarımsak ve yumurta selenyumun en iyi bulunduğu besinlerdir.

Su

Ağırlığımızın yüzde 60’ını kapsar ancak miktarı yaşımız ilerledikçe azalır ve ciltte kurumaya sebep olur. Bunun sonucu olarak da cilt elastikiyetini kaybeder ve kırışıklık,sarkmaya neden olur. Bu süreci en azından yavaşlatmak için gün içerisinde en az 2 litre su tüketmeye özen vermeliyiz. İçtiğiniz su hem bağırsakları ve vücuttaki toksinleri  atımını sağlayarak cildin nem dengesini düzenler.

Ümmühan Kurt

Merhaba , Aydın Adnan Mendere Üniversitesi Beslenme Ve Diyetetik mezunuyum.İzmir'in Dikili ilçesinde yaşıyorum.Bölümümle alakalı araştırmalar yapmayı,özellikle besinlerin vücudumuza olan etkilerini araştırmayı,yeni yeni bilgiler öğrenmeyi seviyorum.Faydalı olacağını düşündüğüm bilgilerden sizin de haberdar olmanızı isterim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir