Bilgisayar Nasıl Çalışır?
Günümüzde kullandığımız bilgisayarlardan bir miktar söz etmemiz gerekir. Bildiğiniz üzere günümüzdeki bilgisayarlar; anakart, ekran kartı, ram, işlemci… gibi parçalardan oluşmaktadır. Ancak bir bilgisayarın ana parçası işlemcisidir.
Bilgisayarlarda kullandığımız işlemciler, milyarlarca transistörden ve nanometrik boyutlardaki birimlerden oluşmaktadır. Çalışma prensibi “0” ve “1” olmak üzere “Bit” dediğimiz fonksiyonlardan oluşmaktadır. Bu transistör arasında gerçekleşen elektron hareketleri, bu bit dediğimiz fonksiyonları oluşturmaktadır. Örneğin 0, transistör kapısı kapalı yani akım geçmiyor demektir. 1 ise, transistör kapıları açık yani akım geçiyor demektir.
Elektronların ise bu kapılardan geçme işlemleri bit fonksiyonunu oluşturur. Bu fonksiyonlar da verileri oluşturur. Yani siz bilgisayarda herhangi bir tuşa bastığınızda, bilgisayar bunu işlemcisinde bit olarak tanımlayarak işlem yapmaktadır. Bu işlemi bit şeklinde yorumlayarak, karşılığında size yazı, resim, ses… gibi şekilde karşılık vermektedir. Ancak bilgisayar içinde her şey, “0” ve “1”lerden oluşmaktadır.
Ayrıca günümüz teknolojisi ile üretilen kuantum bilgisayarlarını anlattığımız “Kuantum Bilgisayarı Nedir?” adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Harika bir eğitim yazısı olmuş. Evimde seve seve okuyor ve takip ediyorum. Her şey için teşekkürler.