BilimGenelMakalelerTeknoloji

Bilgisayarların Çalışma Mekanizması Nedir?

Google News Abone Ol

Bilgisayar Nasıl Çalışır?

Günümüzde kullandığımız bilgisayarlardan bir miktar söz etmemiz gerekir. Bildiğiniz üzere günümüzdeki bilgisayarlar; anakart, ekran kartı, ram, işlemci… gibi parçalardan oluşmaktadır. Ancak bir bilgisayarın ana parçası işlemcisidir.

Bilgisayarlarda kullandığımız işlemciler, milyarlarca transistörden ve nanometrik boyutlardaki birimlerden oluşmaktadır. Çalışma prensibi “0” ve “1” olmak üzere “Bit” dediğimiz fonksiyonlardan oluşmaktadır. Bu transistör arasında gerçekleşen elektron hareketleri, bu bit dediğimiz fonksiyonları oluşturmaktadır. Örneğin 0, transistör kapısı kapalı yani akım geçmiyor demektir. 1 ise, transistör kapıları açık yani akım geçiyor demektir.

Elektronların ise bu kapılardan geçme işlemleri bit fonksiyonunu oluşturur.  Bu fonksiyonlar da verileri oluşturur. Yani siz bilgisayarda herhangi bir tuşa bastığınızda, bilgisayar bunu işlemcisinde bit olarak tanımlayarak işlem yapmaktadır. Bu işlemi bit şeklinde yorumlayarak, karşılığında size yazı, resim, ses… gibi şekilde karşılık vermektedir. Ancak bilgisayar içinde her şey, “0” ve “1”lerden oluşmaktadır.

Ayrıca günümüz teknolojisi ile üretilen kuantum bilgisayarlarını anlattığımız “Kuantum Bilgisayarı Nedir?” adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

2 Yorum

  1. Harika bir eğitim yazısı olmuş. Evimde seve seve okuyor ve takip ediyorum. Her şey için teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir