BilimCanlılarGenelHayvanlarMakaleler

Arılar Yok Olursa Ne Olur?

Google News Abone Ol

Einstein, ‘Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır, arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan ve insan olmaz’ demiştir.

Arılar 130 bin farklı bitki türünün çoğalmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda insanoğlunun da çok önemli gereksinimlerini karşılıyor. Gelişen teknoloji ve sanayileşme insanoğlunun hayatını kolaylaştırsa da, birçok canlı ve canlı türünün yok olmasına veya neslinin tükenmek üzere olmasına sebep olmaktadır. Bu canlılardan birisi de arılardır. ÇİN‘in güneyinde yer alan sichuan şehrinde arılar yok olmuş durumdadırlar, üstelik bölgenin en önemli geçim kaynağının tarım olmasına rağmen.

Resimde de gördüğünüz gibi harika bir doğaya sahip olan sichuan kentinde arılar yaşamamaktadır, arıların olmamasına rağmen bu bölge tarımla geçinmektedir ve hatta armut bölgede en çok yetiştirilen üründür.

Peki Arılar Olmadan Armutların Çiçekleri Nasıl Döllendi?

1980’lerin başında tarım ilaçlarının kontrolsüz kullanılmasından dolayı bölgedeki arı nüfusu tamamen yok olmuştur

ürünlerin verimliliği gittikçe düşen halk Çinli yetkililerle konuşmuşlar bu sayede bölgeye yeni arılar gönderilse de arılar bu bölgede hayatta kalamamışlardır ,bunun üzerine bölgede tarımla uğraşan halk ağaçların çiçeklerini kendileri  dölleyerek bir çare bulmuşlardır

kurutulmuş erkek polenler

Her yıl nisan ayında binlerce kişi çiçek dölleyiciliği yapmaktadır. önce erkek çiçekler toplanır ve polenleri alınır daha sonra bu alınan polenler 2 gün boyunca kurutulduktan sonra döllenmeye hazır olur, bir tüy yardımı ile arının tüylü ayaklarına benzetilen bir aparat aracılığı ile kurutulmuş polenlere değdirilen bu tüylü aparat daha sonra dişi çiçeklere değdirilirek döllenme sağlanmış olur.

1 kovan arı 1 günde 3 milyon çiçeği dölleyebilir, bir insan ise günde yalnızca 30 ağacı dölleyebiliyor. arılar ücret almadan dölleme işlemini gerçekleştiriyorlardı fakat artık insanlar için belirli bir ücret ödenmektedir . bazı ülkelerde seralar’da dölleme yapması için rüzgarla dölleme yapabilen bir makine geliştirilmiş olsa da bunlar arılar kadar verimli değildir .Einstein  yıllar önce bunu söylemiş  olmasına rağmen haklı çıktı, doğaya zehirli gazlar,tarım ilaçları,vs, salınarak katledilen bu canlıların nesli bir gün tamamen yok olduğunda o zaman ne yapacağız? dünyadaki bütün ağaçları bu şekilde mi dölleyeceğiz? bu soruları kendi kendimize sorup cevap arayalım.

Bahtiyar Kalaycı

25 yaşındadır. Elektrik Elektronik mühendisliğinde okumaktadır. Hayattaki en belirgin karşılığı bir menteşedir. Ne kapının bir parçasıdır, ne de çerçevenin. Yani ne büyük bir resme dahildir, ne de bir detaydır.İkisine de eşit mesafede duran, ikisininde orada bulunabilme sebebidir. Kütüphanenin en alt rafındaki kitaptır. Sadece bir maskedir özünde, bu maskenin arkasındaki hiçbir şeyin önemli olmadığını göstermek en kestirme yoludur. Efendidir, misafirliğe gidince 2. çayı içmeyendir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir