Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu
Kendinizi yemek yerken durduramadığınız anlar oluyor mu? Yemek yedikten sonra kendinizi suçlu ve pişman olmuş hissediyor musunuz? Gizliden gizliye yemek yiyor musunuz? Kendinizi kontrol edemiyor musunuz? 1-2 küçük ısırıktan bir şey olmaz deyip tüm paketi saniyeler içerisinde tüketiyor musunuz? Tüm bu sorulara cevabınız ´EVET´ ise bir durun düşünün.
Zaman zaman kendimizi durduramadığımız anlar olabilir. Ancak bu 6 ay boyunca haftada 3-4 kere oluyorsa bir sıkıntı var demektir. Tıkanırcasına yeme bozukluğu (binge eating disorder ) aşırı yeme olarak adlandırılan yeme eylemini durduramama ve kontrolsüz bir şekilde çok fazla miktarda ve kaloride (2000-5000 kkal) besin tüketmektir. Tıkanırcasına yeme bozukluğu 1959 yılında bir psikiyatrist olan Albert Stunkard tarafından ´gece yeme sendromu´ olarak belirlendi.
Yeme Bozukluğu Nedenleri
- Biyolojik: Hormonal düzensizlikler veya genetik gibi biyolojik anormallikler, zorlayıcı yeme ve yiyecek bağımlılığı ile ilişkilendirilebilir.
- Psikolojik: Depresyon ve yemek yeme arasında güçlü bir ilişki kurulmuştur. Görüntüsünden memnun olmamak, öz güven eksikliği ve duygularla başa çıkma güçlüğü de yeme bozukluğuna katkıda bulunabilir.
- Sosyal ve Kültürel: Cinsel istismarın geçmişi gibi travmatik durumlar, aşırı yeme riskini artırabilir. Tipik olarak sosyal medyadan etkilenen incecik olabilmek için sosyal baskılar duygusal beslenmeyi tetikleyebilir.
Yeme Bozukluğu Belirtileri
- Yemeğinizi durduramamak veya ne yediğinizi kontrol edememek.
- Hızla büyük miktarlarda yiyecek yemek.
- Doyunca bile yemek.
- Yiyecekleri daha sonra gizlice yemek için gizlemek veya depolamak.
- Planlanan öğünler olmadan gün boyu kesintisiz yemek.
- Sadece yiyerek rahatlatan stres veya gerginlik hissetmek.
- Ne kadar yediğinize utanmak.
- Ne kadar yediğinizin farkına varamama.
- Kilo ve beslenme alışkanlıklarını kontrol etmek için çaresizlik hissetmek.
- Aşırı yemekten sonra suçluluk, iğrenme veya depresyonda hissetmek.
Yeme Bozukluğundan Kurtulma Yolları
- İlk olarak dolabımızdan, mutfağımızdan, evimizden ve hayatımızdan bol kalorili bizlere zararı dokunan fast foodları hayatımızdan çıkarmalıyız.
- Dengeli ve düzenli bir şekilde öğün atlamadan beslenmeyi alışkanlık haline getirmek.
- Fiziksel ve duygusal açlığı ayırıp duyguları yönetirken besinlere sığınmamak.
- Sosyalleşmek! Kendinizi yalnız hissettiğinizde, stresli olduğunuz anlarda yürüyüşe çıkın, arkadaşlarınızla vakit geçirin, kitap okuyun, dans edin .
- Her gece yeterince uyuyun.İhtiyacımız olan uykuyu yeteri miktarda alamadığımızda vücudumuz hızlı bir enerji artışı sağlamak için şekerli besinler ister.
- Sağlıklı yaşamayı ve beslenmeyi yaşam tarzı haline getirin ve düzenli fiziksel aktivite yapın.
Kaynak ve İleri Okuma
- https://www.helpguide.org/articles/eating-disorders/binge-eating-disorder.htm
- https://www.eatingdisorderhope.com/information/binge-eating-disorder