Malabsorbsiyon Sendromu
Diğer adı ile bağırsak emilim bozukluğu olan bu hastalık, sindirim sisteminin yeterli çalışmamasından kaynaklanmaktadır. Birçok besin maddesinin sindirimi ve emilimi tam olarak gerçekleşmez. Bu gibi hastalıklara başka hastalıklar sebep olabiliyor. Örnek verecek olursa Çölyak hastalığı bu hastalıklara sebep olan asıl hastalıkların başında gelebiliyor. Bağırsak emilim bozukluğu görülen kişilerde ishal gibi belirtiler görülmeye başlıyor. Buna bağlı olarak kasılmalar ve Kalsiyum eksikliği de görülüyor.
Belirti Ve Bulgular: Bu sendromun görüldüğü kişilerin çoğunda dışkılarında değişikliklere saptanmaktadır. Dışkının rengi değişir ve dışkıdaki yağ oranı fazlalaşır. Buna bağlı olarak gaz şikayetleri ve karın şişkinlikleri görülmeye başlanır. Bir diğer belirti ise aşırı kilo kaybı gözlenmektedir. Kilo kaybıyla birlikte A, D, K vitamini ve mineral eksikliği de gözlenir. D vitamini eksikliğinde osteomalazi, kemik ağrısı, K vitamini eksikliğinde b vücutta morluklar, A vitamini eksikliğinde gece körlüğü görülebilir.
Malabsorbsiyon Nedenleri Nelerdir?
Belirli şeker yağ protein yada vitaminlerin emiliminde sorun, İnce bağırsaktaki problem ya da hastalıklar bu önemli besinlerin emiliminde sorunlara sebebiyet vermektedir. Birçok hastalık malabsorbsiyon sendromunun temelini oluşturmaktadır. Bu hastalıklar;
- Çölyak Hastalığı
- Crohn Hastalığı
- Radyoterapiye bağlı barsak hastalıkları
- Whipple hastalığı
- Kistik fibrozis
- Pankreas travması
- Parazit ya da bağırsak kurdu enfeksiyonları
Malabsorbsiyon Tedavisi
Malabsorbsiyona neden olan asıl hastalığın bulunması tedavideki asıl amaçlar arasındadır. Hastaya Demir, Folik asit ve B12 gibi önemli vitamin ve mineral takviyeleri yapılmaktadır. Kilo kaybından dolayı hastaya yüksek kalorili diyetler uygulanabilir. Pankreas hasarı olan kişilerde, pankreastan salgılanan enzimler yeterli salgılanamaz ve bu enzimlerin yeterli salgılanması için bu enzimleri içeren ilaçların kullanılması gerekmektedir.
Bu tedavi yöntemlerinin yetersiz geldiği durumlarda, total parenteral nütrisyon (TPN) adı verilen yönteme başvurulmaktadır. Bu yöntem, hastaya damar yoluyla gerekli besinlerin verildiği bir yöntemdir. Serumlar hastaya özel olarak hazırlanmaktadır. Gerekli olan kalori, vitamin ve mineraller hastanın ihtiyacına göre ayarlanmaktadır.