BilimGenelHaber

Bakterilerde Prion Benzeri Protein

Google News Abone Ol

Harvard Tıp Okulu’ndan 2 araştırmacı, başka bir bakteri türüne yerleştirildiğinde Prion gibi davranan bir bakteri proteini örneği buldu.

Science dergisinde yayınlanan makalelerinde Andy Yuan ve Ann Hochschild, proteinin, yeni ev sahibi bakteri üzerindeki etkisini nasıl bulduklarını anlatıyor. Prion proteinleri, 1980 yıllarda keşfedilen kendi kendilerini çoğaltan bir protein ailesidir.(Normalde Proteinler DNA ve RNA genetik Kodları ile ribozomlarda üretilir. Prion protein ailesi ise bu yapılara ihtiyaç duymadan kendi kendini çoğaltabilmektedir.) Prion proteinleri Deli Dana hastalığının oluşmasında suçlu bulunmuş ve aynı zamanda Alzheimer gibi hastalıkların oluşmasında payları olduklarından şüphelenilmektedir. Kendi kendilerini kopyalaması tipik olarak protein katlanması şeklinde gerçekleşir. Bu güne kadar bu tip proteinler ökaryot hücrelerde (bitkiler, hayvanlar ve mantarlar)bulundu. Ayrıca mantarlarda da kalıtsal oldukları bulundu. Bu da mantarların doğrudan doğruya miras alınmayan bazı mantar özelliklerini aktarmaları anlamına gelir. Bu özellik sayesinde mantarların yeni bir tehtide karşı hızlı tepkiler oluşturabilmektedir. Araştırmacıların keşfi ise bakterilerde Prion protein ailesi gibi davranan bir proteinin ilk örneğidir. Araştırmacılar mayada, prion proteinleri gibi davranan proteinleri belirlemek için yaklaşık 6000 bakteri genomuna bakmak için özel bir yazılım geliştirdiler. Araştırmacılar özellikle gen aktivitesini kontrol etmede rol oynayan Rho’ya baktılar. Ekip Clostridium botulinum‘da bu tür bir protein buldu ve çabucak çıkarıp bir E. coli bakterisine enjekte etti. Ekip, bu proteinin prion proteinlerine benzer şekilde katlanarak, şeklini değiştirdiklerini buldu. Sonra, proteini mayaya enjekte ettiler ve bilinen bir prion proteinin işlevlerini çoğaltabileceklerini keşfettiler. Araştırmacılar ayrıca, bu proteinin E. coli‘ye enjekte edilmesinin, normalde Rho’nun yerli formu tarafından susturulmuş olan bazı genlerin aktif hale gelmesine izin verdiğini keşfetti, bunlardan biride, bakterinin etanol varlığına adapte olmasına yardım etti. Araştırmacılar, C. botulinum ile genetik deneyler yapmakla ilgili bilinen zorluklardan ötürü uzanan engelleri kabul ettikleri halde, proteinlerin doğal çevrelerinde nasıl davrandıklarıyla ilgili çalışmalarına devam etmeyi planlıyorlar.

Kaynak ve ileri okuma: https://phys.org/news/2017-01-prion-like-protein-bacteria.html#jCp

Andy H. Yuan and Ann Hochschild. 2017. A bacterial global regulator forms a prion. DOI: 10.1126/science.aai7776.

Ekrem Mücahit Doğdu

16.07.1998 doğumluyum. Üsküdar üniversitesi Moleküler biyoloji ve genetik öğrencisiyim. Istanbul da yaşıyorum. Özellikle kendi alanımın dışında fizik ile de ilgileniyorum. Kitap okumak, müzik dinlemek ve basketbol oynamak hobilerim arasinda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir