Kırmızı Orman Meyveleri

Kırmızı Orman Meyveleri Nelerdir?

Şüphesiz yaz aylarının vazgeçilmezidir kırmızı meyveler. Peki bu meyveler nelerdir? Ahududu, böğürtlen, çilek, yaban mersini, kırmızı kuş üzümü, turna yemişi, karadut, erik, kuşburnu gibi meyveler bu kategoriye girmektedir. Doğada kendiliğinden yetişebilen bu meyveler vücudumuz için oldukça gerekli olan antioksidanların önemli bir kaynağıdır. Ayrıca birçok vitamini de içerirler.

Kırmızı Orman Meyvelerinin Faydaları Nelerdir?

  1. Antioksidan deposudur. Peki antioksidanların vücudumuz için önemi nedir: Hastalıklara karşı vücudu korur. Yeterince antioksidan alınmadığı takdirde vücudumuzda metabolizma sonucu ortaya çıkan serbest radikaller, hücrelerimize zarar vermeye başlar. Bu da erken yaşlanma, kanser, kardiyovasküler hastalıklar ve sinir sistemi hastalıkları gibi sorunlara yol açabilir. Yaban mersini, ahududu gibi kırmızı meyveler içerdikleri flavonoidler sayesinde kansere karşı koruyucudur.
  2. Lif içeriği yüksektir, düşük kalorilidir. Yarısından fazlası su olması sebebiyle kalorisi düşük olan bu meyveler kilo kontrolü konusunda faydalıdır ayrıca lif içeriği ile tokluk hissi sağlar, bağırsaklarımızın daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemini destekler.
  3. Beyni korur. Kırmızı meyvelerin içeriğinde bulunan antosiyaninler, öğrenme ve hafızayı etkilemektedir.
  4. Cildi genç tutmaya yardımcıdır. Kırmızı orman meyveleri, C vitamini içeriği ile ciltteki kırışıklık görünümünü azaltır.
  5. İdrar yolu enfeksiyonlarını önler. Özellikle ülkemizde yaygın olarak yetişen böğürtlen idrar söktürücü özelliğe sahiptir.
  6. Orman meyvelerinden mavi-mor renge sahip olan yaban mersini de kan şekerini düzenler, idrar yollarını temizler, yüksek oranda antosiyanin içermesinden dolayı görme kaybını önler, doğal antidepresandır. Ayrıca A, B, C vitaminleri, antosiyaninler, selenyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko gibi besin öğelerinden zengindir. Beyin sinir hücrelerini koruyucu özelliğe sahiptir. Alzheimer hastalığına karşı koruyucudur. Kolesterol seviyesini düşürücü özelliğe sahiptir.

Kırmızı Orman Meyvelerini Ne Şekilde Tüketilebiliriz?

Taze olarak tek başına tüketilebileceği gibi yoğurt ve keklere katılabilir, smoothie yapılabilir. Tazesi bulunamadığı zamanlar kurutulmuş hali kullanılabilir. Örneğin evde kendiniz de yapabileceğiniz tahıl barlarına katabilirsiniz. Ayrıca reçel, marmelat yaparak da kahvaltılarınız için tatlı ve renkli bir seçenek oluşturabilirsiniz.

Related Post

Kırmızı Orman Meyvelerini Ne Kadar Tüketmeliyiz?

Her ne kadar faydalı olsa da yediğimiz miktara dikkat etmeliyiz. Her bireyin günlük tüketmesi gereken meyve miktarı farklıdır. Özellikle diyabeti olan kişiler meyve tüketimine dikkat etmeli. Bazı kırmızı meyvelerin bir porsiyonu ne kadar onu görelim:

  • Çilek: 12 adet orta boy (175 g)
  • Böğürtlen (Karadut): ½ su bardağı (75 g)
  • Dut: ½ su bardağı (50 g)
  • Ahududu (Frambuaz): ½ su bardağı (75 g)
  • Yaban Mersini: 1 fincan (100 g)

Kaynakça

  • https://sporcuyum.com/diyet-ve-beslenme/kirmizi-orman-meyveleri-ozellikleri-ve-faydalari/
  • https://www.orman.gen.tr/orman-meyveleri.html
  • https://www.mynet.com/kirmizi-meyvelerin-5-sasirtici-faydasi-25072-mykadin
  • http://www.esencanhastanesi.com.tr/meyvelerin-porsiyonlari/
Sena Ünal: Merhaba ben Sena. 1998'de İstanbul'da doğdum. Pertevniyal Lisesi'ni bitirdikten sonra burslu olarak Haliç Üniversitesi'nde Beslenme ve Diyetetik bölümünü kazandım. Şu an 4.sınıfım.
Benzer İçerikler