Günlük hayatta sıklıkla duyduğumuz, neredeyse çevremizde bulunan birçok insanda meydana gelen, bilim dünyasında Diabetes Mellitus adıyla bilinen, şeker hastalığı nedir, belirtileri ve tipleri nelerdir?
Diabetes Mellitus, halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığı, en sık görülen endokrin sistem hastalığıdır. Pankreastan salgılanan insülin hormonunun yeterli miktarda üretilmemesi veya üretilen insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılmaması durumlarında gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır.
Şeker hastası olmayan bir bireyde kan şekeri düzeyi açlık halinde 120 mg/dl, tokluk halinde 140 mg/dl‘nin üstüne çıkmaz. Açlıkta veya toklukta bireyde bu değerlerin üzerinde bir durum gözlenirse diyabetin varlığından söz edilebilir.
Şeker Hastalığının Belirtileri
- Sık idrara çıkma
- Aşırı susama
- Aşırı iştah
- Kilo kaybı
- Bulanık görme
- Kaşınma
- Yorgunluk
- Ayaklarda hissizlik veya uyuşma, karıncalanma
Şeker Hastalığı Tipleri
Tip 1 diabetes mellitus
Pankreasın yetersiz miktarda veya hiç insülin üretmemesi durumudur.
Vücudumuzun enerji ihtiyacı, yiyeceklerimizdeki temel besin öğeleri karbonhidrat, protein ve yağlardan sağlanır. Glikoz başta beyin olmak üzere vücudun tüm organlarının önemli bir besin kaynağıdır. Hücreler ihtiyacı olan glikozu, pankreas bezinin salgıladığı insülin hormonunun yardımıyla sağlar. Ancak vücutta insülin hormonu üretilmez ise alınan gıdalar enerji olarak kullanılamayacaktır.
Sıklıkla çocuklarda ve gençlerde görülür. Son araştırmaların sonuçları, hastalarda kalıtımsal yatkınlık ve olayı tetikleyen bir virüs enfeksiyonu olduğu yönündedir.
Tip 2 diabetes mellitus
Bu hastalarda yeterli miktarda hatta bazen gereğinden bile fazla insülin olmasına rağmen, vücut insülin hormonunu doğru şekilde kullanamaz.
Aşırı yemek yenmesi kan şekerini arttırır ve pankreas bu şekeri yakacak miktarda insülini üretemez. Tip 2 diyabete yol açan önemli nedenlerden biri şişmanlıktır.
Genellikle 40 yaş üzerindeki kişilerde görülür.
Tedavi Nasıl Yapılıyor?
Diyabet tedavisinde amaç kan şekeri yükselmelerini ve kan şekeri düşmelerini önlemektir.
Diyabet tedavisinin temelini dengeli-doğru beslenme ve düzenli egzersiz oluşturuyor. Bu tedavilerle yeterli kan şekeri kontrolü sağlanamıyorsa ilaç tedavisine de başlanıyor.
Tedavilerin doğru uygulanması için hastanın eğitimi şarttır ve bu nedenle eğitim tedavinin bir parçası olarak görülmelidir.
Hasta iyi bir şekilde destek alır ve verilen tedavilere tam olarak uyum sağlarsa aktif ve sağlıklı bir hayat sürdürebilir.
Şeker Hastalığı (Diabetes Mellitus) hastalarının beslenme şartları hakkında bilgi edinmek için, “Diabetes Mellitus ve Beslenme” isimli makalemizi okuyabilirsiniz.