Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diabetes mellitus pankreastan salgılanan insülin hormonunun salgılanması, aktivitesi ya da her ikisinde oluşan bozukluklar sonucunda, kan şekerinin yükselmesiyle ortaya çıkan, karbonhidrat, protein ve yağ mekanizmasındaki kusurlar ile karakterize edilen bir grup hastalıktır. Genel hatlarıyla 3 gruba ayrılır:
1. Tip 1 DM: Tam insülin eksikliği görülmektedir ve çocukluk cağı diyabeti olarak bilinir. Çocukluk cağında ortaya çıkar. İnsülin takviyesi yapılır.
2. Tip 2 DM: Genellikle 30 yaş üstünde görülmeye başlar. Arka planda insülin direncinin etkisi olmakla birlikte insülin salgısında da bozukluklar görülür.
3. Gestasyonel DM: Hamilelik döneminde ortaya çıkan diyabet şeklidir ancak dikkat edilmezse doğum sonrasında da diyabet görülebilir.
Diabetus Melllitus’ta Nasıl Beslenilmeli?
- Öncelikle bu hastalığın tedavisinde doktor, diyetisten ve diyabet hemşiresiyle beraber bir ekip oluşturulmalıdır.
- Doktor tedavisiyle birlikte diyetisyenin size uygun hazırlamış olduğu beslenme programı yaşam şekli haline getirilmelidir.
- Uzun süreli açlıklardan kaçınmalı, 3 ana 3 ara öğün olacak şekilde kan şekerinizi dengede tutacak, açlık süresi 2.5-3 saati geçmeyecek şekilde günlük beslenme düzeni uygulamalısınız.
- Beyaz un ve beyaz undan yapılan gıdalardan, pirinç, patates, havuç, şeker gibi glisemik indeksi yüksek besinlerden uzak durmalısınız. Çünkü glisemik indeksi yüksek besinler kan şekerinizin ani yükselip ani bor şekilde düşmesine sebep olur. Sizde kendinizi halsiz, yorgun hisseder, çabucak acıkırsınız. Ayrıca hastalığınızın ilerlemesine sebep olur.
- Beyaz un yerine esmer un, pirinç yerine bulgur gibi posası yüksek karbonhidrat kaynaklarını ölçüsünde tüketmeniz gerekir.
- Çay kahve gibi içeceklerinize şeker ilave etmemelisiniz.
- Tuz tüketiminize dikkat etmelisiniz.
- Asitli ve içerisinde fazlaca şeker bulunan içeceklerden uzak durmalısınız.
- Günlük meyve hakkınızı tek başına kullanmamalısınız. Meyvedeki şekerin kan şekerinizi çabucak yükseltmesini önlemek için yanında protein kaynağıyla birlikte tüketmelisiniz.
- Posa alımınızı arttırmalısınız. Eğer yemenize mani bir rahatsızlığınız yoksa ögünlerinizde salatayı eksik etmemelisiniz.
- Günlük su tüketiminizi arttırmalısınız ve su içmeye engel herhangi bir hastalığınız yoksa günlük 2.5-3 litre su tüketmeye özen gosteriniz.
- Hayatınıza hareket katmalısınız. Size uygun spor programıyla egzersizlerinizi düzenli bir şekilde yürütmelisiniz.
- Paketli, şekerli ürünlerden uzak durmalısınız.Bu öneriler genel olmakla birlikte mutlaka bir diyetisyenden diyabette beslenme eğitimi almalı ve programla hayatınıza uygulamalısınız. Unutmayın diyabet bir hastalık değil bir yaşam şeklidir. Eğer dikkat edilmezse böbrek yetmezliği, göz kaybı ve sinir harabiyeti gibi büyük hasarlara sebep olmaktadır.