VMA Diyeti Nedir?

Bir zamanlar çok popüler olan VMA diyetinin içeriğini, neden uygulandığını, kimlere uygulandığını biliyor musunuz?

Halk arasında “Vanilya Diyeti” olarak da bilinen VMA diyetinin aslında vanilya ile pek de alakası yoktur. Hatta “Beyaz Diyet” olarak bilenler de vardır. Ama içeriğine baktığımızda açıkçası pek de beyaz değildir.

Related Post

VMA Diyeti Nedir?

Vanilmandelik asit (VMA) karaciğerde üretilen ve idrarla atılan norepinefrin ve epinefrin metabolizmasının önemli bir ürünüdür. Epinefrin ve norepinefrinin hormonlarının vücutta metabolize edildikten sonra son ürünü olan vanil mandelik asit; idrarla atılan bir metabolit olduğundan, başta feokromasitoma ve nöroblastoma olmak üzere bu hormonları salgılayan diğer tümör çeşitlerinde de idrarla atılan miktarında artma meydana gelir. Çünkü bu hastalarda epinefrin ve norepinefrin miktarı sağlıklı bir insanda üretilenden çok daha fazladır. Doğal olarak bu insanların idrarında, olması gerekenden daha fazla vanil mandelik asit bulunur. Bu diyetin amacı; vanil mandelik asit seviyesini arttıran besinleri yememektir. Böylece VMA miktarının besin yolu ile artışının önüne geçilmiş olur. bu diyetten sonra da hala idrarda VMA miktarı yüksek ise demek ki böbrek üstü bezi tümörlerinden şüphelenilebilir.

Vanilmandelik Asit Test Diyeti Kimlere Yapılır?

  • Ataklar halinde seyreden baş ağrısı ve yüksek tansiyon atağı
  • İlaçlara dirençli tansiyon yüksekliğinin araştırılmasında
  • Tansiyon ataklarına çarpıntı ve aşırı terlemenin eşlik etmesi.

VMA Diyeti Nasıl Yapılır?

Her insanda belirli düzeyde vanil mandelik asit idrar ile atılır. Vanil mandelik asit seviyesi en net belirlemek için VMA testi yapılır. Bunun için VMA diyeti uygulanır ve ardından idrar toplama yapılır.

VMA diyeti, toplamda beş günlük bir diyettir. İlk üç gün diyetin uygulanacağı günlerdir. 4. Gün 24 saat boyunca idrar toplama günüdür. Son gün ise VMA testinin yapılacağı gündür. Bu diyet sırasında yenmemesi gereken yiyecekler vardır. Bu besinlerin tüketimi idrar testinde VMA düzeyini etkilediği için diyet süresince tüketilememelidirler.

VMA Diyetinde Yenilmemesi Gereken Besinler

  • Çay, kahve, kakao, hazır kahve, kolalı içecekler, gazozlar, meyve suları
  • Çikolata, gofret
  • Kuru yemişler
  • Muz, elma, kiraz, ananas, patlıcan, domates
  • Mandalina, portakal, greyfurt gibi turunçgiller
  • Kuru meyveler
  • Reçel
  • Vanilya ve vanilyalı besinler (pasta, bisküvi, dondurma, salep vb)
  • Hazır gıdalar ve hazır çorbalar
  • Salça ve salça içeren bütün yemekler

Ayrıca VMA diyetinde egzersiz yapılmamalı ve ilaç kullanılmamalıdır.

VMA Diyetinin Zayıflamaya Etkisi

Vanil mandelik asit diyetinin asıl amacı böbrek üstü bezi tümörlerinin belirteci olarak kullanmak olsa da, zayıflama diyeti olarak da denenmiştir.

Diyetin içeriğinde sağlığa zarar verecek herhangi bir besin bulunmaması, diğer zayıflama diyetlerinde yasak olan besinlerin bu diyette de yasak olması, hazır gıda tüketilmemesi, protein içeriği yüksek olması, katkı maddesi içeren besinlerin tüketilmemesi ve sağlıklı bir beslenme programı olması nedeni ile zayıflama sürecine uygun bir diyet olduğu düşünülmüştür.

Fakat bu diyette sağlıklı bir zayıflama diyetinde yasak olmayacak birçok gıda da yasaktır. Bunlar;

  • Kuru yemişler
  • Muz, elma, kiraz, ananas, patlıcan, domates
  • Mandalina, portakal, greyfurt gibi turunçgiller
  • Kuru meyvelerdir.

Bu besinleri uzun süreli tüketmeyen bireylerde bazı makro ve mikro besin ögelerinin eksikliği gözlenebilir.

Aynı zamanda, örneğin kış aylarında iyi bir C vitamini kaynağı olan turunçgillerden veya iyi bir demir kaynağı olan kuru meyvelerden uzak durmak doğru değildir.

Ayrıca; zayıflama diyetlerinde porsiyon kontrolüne dikkat ederek kahve, çay, reçel gibi gıdalar da tüketilebilir.

Bu diyetlerin zayıflama diyetlerinden bir diğer farkı; epinefrin, nöropinefrin gibi ketokolaminlerin seviyesinin artmaması için bu diyette fiziksel aktivite yapılmamaktadır, zayıflama amacıyla yapılan diyetlere fiziksel aktivite eşlik etmediğinde istenen verim alınamaz.

Bu sebeple VMA diyeti zayıflama diyeti olarak kullanılacaksa fiziksel aktivite diyete eklenmelidir

Hacer Akman: 1997 de Van'da doğdum. İlkokulu Van'da, liseyi İstanbul'da okudum. Beslenme ve Diyetetik bölümünü tercih ettim ve Selçuk Üniverstesinde başladım ardından  Kırklareli Üniverstesine yatay geçiş yaptım. 2019 yılında mezun oldum. Kendi alanımda çok fazla kitap ve makale okudum. Mesleğimi çok seviyorum. Şu an bir spor salonunda diyetisyen olarak çalışıyorum.
Benzer İçerikler