Dinamik bir şekilde iyi bir gün geçirmek için düzenli olarak vücudumuzun besine ihtiyacı vardır. Besinlerden aldığımız vitamin ve mineraller bize günü tamamlamada yardım eder. Günlük düzenli bir şekilde alınması gereken 5 vitamine yakından bakacağız. Sağlıklı bir şekilde yaşamak için, tükettiğimiz besinlerin önemini daha iyi anlayacağız.
A Vitamini
A vitamini, antioksidan açısından oldukça önemli bir vitamin türevidir. Hayvansal ve bitkisel besinler ile alınabilir. Bağışıklık sisteminde görev yapmasının yanı sıra, kemiklere de oldukça faydalıdır. Kemiklerin güçlenmesinde de önemli rol oynar.
Bağışıklık sisteminde ve kemiklerin gelişimindeki rolünün yanı sıra üremeyi ve gelişmeyi de arttırıcı özelliği vardır. Diş eti sağlığına önemli etkisinin olmasının yanı sıra hücre fonksiyonlarının düzenlenmesinde de önemli rol oynar.
A vitamini içeren hayvansal gıdalar:
Ciğer, süt, koyun eti, tavuk eti, yumurta, ton balığı, somon, yoğurt, peynir, karides…
A vitamini içeren bitkisel gıdalar:
Brokoli, maydanoz, havuç, nane, patates, ıspanak, bezelye, marul, greyfurt, kavun, domates…
B12 Vitamini
B12 vitamini, vücudun yaşlanma mekanizmasına karşı direnç gösterir. Kalp ve damar hastalıklarından korur ve sinir hücrelerinin onarımına katkı sağlar. Bununla birlikte vücuttaki karbonhidratı enerjiye çevirir ve yağ yakımına yardımcı olur. Bu yüzden kilo vermek isteyenler tarafından oldukça sık tüketilmeye çalışılır. Meme, kolon ve prostat kanserine karşı korur.
B12 vitamini içeren gıdalar:
Et ve süt ürünleri, balık, kabuklu deniz canlıları…
C Vitamini
C vitamini, özellikle kış ayları soğuk günleri sağlıklı bir şekilde atlatabilmemiz için ihtiyacımız olan en önemli vitaminlerden biridir. Oldukça iyi bir antioksidan kaynağıdır. Vücudu kansere karşı korur ve ameliyatlardan sonra iyileşme sürecini hızlandırdığından oldukça tavsiye edilir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
C vitamini içeren gıdalar:
Portakal, mandalina, greyfurt, limon… Maydanoz, kabak, karnabahar, domates, ıspanak, yeşilbiber… Kuşburnu, frenk üzümü, çilek, misket limonu…
Folik Asit (B9 Vitamini)
Folik Asit olarak da bilinen B9 vitamini, kalp hastalıkları, felç, kanser gibi birçok hastalığın önlenmesinde önemli bir etkendir. Hamilelik için oldukça faydalıdır. Felç riskini azaltır. Diyabete iyi gelir. Kalbi korur. Alzheimer hastalığına karşı direnç sağlar. Depresyonla mücadele eder ve kolestrolü düşürür.
Folik asit içeren gıdalar:
Mandalina, mercimek, yeşil yapraklı sebzeler, narenciye, kuşkonmaz, barbunya, brokoli, ay çekirdeği, domates suyu, zenginleştirilmiş ekmek ve tahıllar, yumurta…
D Vitamini
D vitamini, başta çocuklar olmak üzere kemik gelişiminde önemli rol oynar. Kalsiyum ve fosfor emilimini hızlandırarak, kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Kasların güçlenmesini sağlarken, meme ve kolon kanseri başta olmak üzere birçok kanserin gelişimine engel olur. Kan basıncını azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda kalp hastalıklarının önlenmesinde de önemli rol oynar.
D vitamini içeren gıdalar:
D vitamini çok az gıdada bulunur. Peynir, tereyağı, yağlı balıklar, balık yağı, yumurta, patates. Bu nedenle vücudun D vitamini ihtiyacını karşılamak için gün içinde kısa yürüyüşler yapmak ve güneş ışığı almak gerekir.