1)Taklitçi Ahtapot
Özel yeteneği kılık değiştirmek olan bu canlı, oldukça esnek vücut yapısı sayesinde istediği şekle bürünebilmektedir. Bilimsel adı, “Thaumoctopus Mimicus” olan bu canlı, aynı zamanda “Kromatofor” adı verilen pigment hücreleri sayesinde, vücudunun rengini de değiştirebilmektedir. Bu yetenekleri sayesinde, aslan balığı, deniz yılını, pisi balığı, vatoz, deniz anası deniz şakayığı ve peygamberdevesi karidesi gibi birçok canlıyı taklit ederek, avına fark ettirmeden yaklaşabilir. Aynı zamanda, av durumuna düştüğünde kendini korumak için 6 bacağını kuma gömerek, zehirli su yılanı taklidi yaparak düşmanlarını kandırdığı da söylenmektedir. Taklitçi ahtapot ile ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek için, “Taklitçi Ahtapot Nedir?“ adlı makalemizi okuyabilirsiniz.
2)Bok Böceği
Bok böceği, kısmen ya da tamamen dışkı ile beslenen böceklerin ortak adıdır. Bu böceklerin özel yeteneği, ağırlıklarının yaklaşık olarak 1140 katını taşıyabilmeleridir. Bu durum insanlar kadar büyük olsaydılar, (70×1140) yaklaşık 40 tonluk bir ağırlığa sahip olan Boeing 737 tipi yolcu uçaklarından 2 tanesini aynı anda kaldırabilecekleri anlamına da gelmektedir. Bu durum onların özel yeteneğinin süper güçlü olduğunu bizlere anlatıyor. İnanılmaz bir güce sahip bu canlıların birçok türü bulunmaktadır. Bok böcekleri sert kabuklu böceklerdendir ve birçoğu parlak metalik renklerde ve 5–60 mm büyüklüğündedir. Bu böcek, küre imal edebilen tek böcektir. 30 adet parmağa sahiptir. Bok böceği hakkında daha detaylı bilgi edinmek için, “Bok Böceği Nedir?“ adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
3)Kıllı Kurbağa
Süper gücü, keskin bıçakları olarak bilinen bu kurbağa, kendini savunmak için kemiklerinin bazılarını kırarak vücudundan dışarı çıkarabilmektedir. Vücudunun dışına çıkarttığı bu kemikleri, isteğine göre birer bıçak gibi kullanabilmektedir. İsteğine göre, düşmanına batırmak veya fırlatmak için kullanabilmektedir. Bu yeteneği ile kıllı kurbağa, birçok kişi tarafından Wolverin’e benzetilmektedir. Kıllı kurbağa hakkında daha fazla bilgi edinmek için, “Kıllı Kurbağa Nedir?“ adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
4)Elektrikli Yılan Balığı
Vücudunun büyük bir kısmı, elektrik üretmek üzere özelleşmiş hücrelerden oluşmuştur. Elektrikli yılan balıkları kısa sürede 600 watt elektrik üretebilmektedir. Bu elektrik akımı o kadar yüksektir ki, yetişkin bir timsahı bile saniyeler içinde öldürebilir. Bu özel yeteneğini saldırı veya savumma amaçlı kullanmasıyla bilinir. Bilimsel adı “Electrophorus Electricus“tur. Elektrikli yılan balığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için, “Elektrikli Yılan Balığı Nedir?“ adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
5)Aksolotl
Aksolotllar mükemmel bir rejenerasyon yeteneğine sahiptir. Kertenkelelerin aksine aksolotllar, kopan uzuvlarının dışında, beyin ve kalp dahil olmak üzere birçok organlarını yenileyebilmektedir. Meksika Köstebek Semenderlerinin en bilinenlerindendir. Bu türün larvaları metamorfoz yani başkalaşım geçirmez. Bilimsel araştırmalarda yaygınca kullanılmaktadır. Bunun sebebi embriyolarının büyük olmasıdır. Ortalama ömürleri 15 yıldır. Aksolotlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için “Aksolotl Nedir?“ adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
6)Bombardıman Böceği
Bombardıman böcekleri aynı zamanda birçok yerde topçu böcekleri olarak da bilinirler. Bombardıman böceklerinin 500’den fazla türü bulunmaktadır. Süper gücü zehirli bir kimyasal püskürtmek olan bombardıman böceği, düşmanlarına karşı bir patlama ile zehir püskürtmeleri ile tanınırlar. Bu zehir yaklaşık 100 santigrat derecededir. Bombardıman böceği ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için “Bombardıman Böceği Nedir?“ adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
7)Tabancalı Karides
Tabancalı karidesin bilimsel adı Alpheidae‘dir. Bu canlı mükemmel bir kıskaca sahiptir. Tabancalı karides denmesinin sebebi ise özel yeteneğinin, kıskacı ile düşmanına saatte 100 kilometreye ulaşan hava baloncukları fırlatmasıdır. 20-30 santimetre uzaklığındaki düşmanına fırlattığı bu hava baloncuklarının sıcaklığı anlık olarak Güneş’in yüzey sıcaklığına, yani 4000 santigrat dereceye kadar çıkabilmektedir. Bu olay sırasında etrafa sonik patlamadan daha şiddetli bir gürültü çıkabilir. Tabancalı karides hakkında daha fazla bilgi edinmek için, “Tabancalı Karides Nedir?“ adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
8)Su Ayısı (Tardigrada)
Su ayılarının bilimsel adı Tardigrada‘dır. Bu canlıların süper gücü oldukça dayanıklı olmalarıdır. Radyasyona oldukça dayanıklı olan bu canlılar, normal bir hayvanın dayanabileceğinden 1000 kat daha şiddetli radyasyona dayanabilmektedir. boyutları 0,5-1,2 milimetre civarındadır. Su ayıları, 10 yıl kadar uzun bir süre su olmadan yaşayabilir. Ayrıca basınca veya vakumlu ortama da oldukça dayanıklıdır. Hatta 2007 yılının eylül ayında, tardigradaların bulunduğu bir uzay aracı gönderilmiş ve tardigradalar uzay boşluğuna maruz bırakılmıştır. Korumasız şekilde hayatta kaldıkları, hatta üremeye devam ettikleri görülmüştür. Tardigradaların keşfi 1773 yılında yapılmıştır. Tardigradalar hakkında daha fazla bilgi edinmek için, Su Ayısı: “Tardigrada Nedir?“ adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Abi biceklerden bahsetmesen iyi di bea, tüylerim diken !