CanlılarGenelHayvanlarMakaleler

Taklitçi Ahtapot Nedir?

Google News Abone Ol

Harika Yetenekleri İle Taklitçi Ahtapot

Taklitçi ahtapot, adından da anlaşılabileceği gibi taklit yeteneği oldukça gelişmiş bir ahtapottur. Bilimsel adı Thaumoctopus Mimicus olan taklitçi ahtapot, ilk kez 90’lı yıllarda Endonezya açıklarında balıkçılar tarafından keşfedilmiştir. Taklitçi ahtapot çok kısa bir sürede vücudunun şeklini ve rengini değiştirerek ortama uyum sağlayabilir ve avını o daha fark etmeden yakalayabilir ya da başka canlıların kılığına girerek düşmanlardan kaçabilir. Çevresinde bulunan herhangi bir hayvanın görünüşüne bürünebilmektedir. Aynı zamanda aslan balığı, deniz yılını, pisi balığı, vatoz, deniz anası deniz şakayığı ve peygamberdevesi karidesi gibi birçok canlıyı taklit edebildiği de görülmüştür. Bu hayvanların rengine sahip olmayı ise, “Kromatofor” adı verilen renk pigmentleri ile başardığı söylenmektedir. 8 adet bacağa sahip olan bu canlının, bacaklarından 6 tanesini kuma gömerek zehirli yılan taklidi yaptığı da görülmüştür. Taklitçi ahtapot diğer ahtapotlar gibi çok esnek bir vücut yapısına sahiptir. Bu sayede de diğer canlıları oldukça kolay taklit edebilmektedir.

Bilindiği üzer, bir durumu ya da nesneyi taklit edebilmek gözlem, teşhis ve sonuç çıkarma gibi akıl gerektiren özellikler sonucu ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda akıllara, “Ahtapotun taklit yeteneği nasıl ortaya çıkmış olabilir?” sorusu gelecektir. Taklitçi ahtapotun çevresindeki canlıları gözlemleyerek teşhisler yaptığını, taklit ettiğini ve taklit ettiği canlıların sergilemiş olduğu davranışları aklında tutarak tıpa tıp aynısını yaptığını etmek, akılcılıktan son derece uzak bir davranış olacaktır. Şüphesiz ki, Allah bütün canlılara yapmaları gerekenleri öğretendir.

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir