BilimGenelMakalelerUzay

Satürn Gezegeninin Özellikleri

Google News Abone Ol

Güneş sistemindeki 6. gezegen olan Satürn, ismini Yunan Mitolojisinde bulunan Kronos‘tan almıştır. Güneş’e olan uzaklığı 1 milyar 430 milyon kilometredir. Zühal yıldızı olarak da bilinmektedir.

Satürn Gezegeninin Keşfi

İlk keşfinin Asurlular tarafından yapıldığı düşünülmektedir.

Galileo Galilei Satürn’ü gözlemlemiştir. Halkalarını da gözlemlemiştir fakat halkalarını Satürn’ün yanında 2 cisim olarak gözlemlemiştir. Daha sonradan Christiaan Huygens Satürn’ün etrafındaki cisimlerin halka olduğunu fark etmiştir.

1655’te Satürn’ün ilk uydusu keşfedilmiştir. Bu uydu Titan’dır.

Satürn Gezegeninin Özellikleri

Güneş Sisteminde Jüpiter’den sonraki en büyük gezegendir. İçine yaklaşık 760 kadar Dünya alabilir. Kütlesi dünyanın kütlesinin 95 katıdır. Hacmi Dünya’nın 760 katıdır.

Satürn’ün sıcaklığı yaklaşık olarak -140 derecedir.

Dünya gibi ekvator kısmı geniştir ve  kutuplardan basıktır. Ekvatoru kutuplardan 13 bin kilometre daha geniştir.

Satürn’ün büyük kısmı Helyum ve Hidrojen gazlarından oluşmuştur. Bu yüzden çok büyük olmasına rağmen yoğunluğu çok küçüktür. Hatta Güneş Sisteminde yoğunluğu en düşük gezegendir.

Satürn’ün Dünyadan 10 kat büyük bir çekirdeği vardır. Çekirdeğin yapısının amonyak, metan ve sudan oluşan dış çekirdekle çevrelenmiş sıcak ve katı iç çekirdeğin olduğu düşünülüyor.

Güneşten aldığı enerjinin 3 katını dışarıya geri yayar. 62 tane uydusu vardır. Satürn’ün 1 günü 10.5 Dünya saatine karşılık gelmektedir. Satürn’ün 1 yılı 29 dünya yılı 167 dünya günü kadar sürer.

Çıplak gözle izlenebilen gezegenlerden biridir. (Diğerleri Mars, Jüpiter, Merkür ve Venüs‘tür.) Diğer gezegenlere oranla Dünya’ya daha uzaktır. Çıplak gözle görülebilen en uzak gezegendir.

Satürn’ün halkaları buzdan oluşmuştur. Satürn’de çok hızlı rüzgarlar esmektedir. Bu rüzgarların hızı saatte 1800 km’ye kadar çıkmaktadır. Satürn’de aynı zamanda Satürn zamanıyla yılda 1, Dünya zamanıyla yaklaşık 30 yılda bir çok büyük fırtınalar ortaya çıkar. 1870’lerden itibaren bu olay 6 kere gözlemlenmiştir.

Satürn gezegeninin manyetik alanı Dünya’nın manyetik alanından yaklaşık 570 kat daha fazladır.

Satürn’ün Uyduları

Satürn’ün biraz önce de belirttildiği gibi 62 tane uydusu vardır.Satürn’ün uydularından biri olan Titan, Güneş Sistemi’nin en büyük 2. uydusudur.  Satürn’ün etrafındaki ağırlığın yaklaşık %95’ini oluşturur. Atmosferinde bolca azot ve metan gazları bulunur. 2005 yılında Cassini bu uydunun üzerine inmiştir.

Mimas, Satürn’ün halkaları arasında olan Cassini boşluğunu oluşturan uydudur. Bu boşluk 4800 km’dir. Mimas, su buzundan oluşmuştur ve dış yüzeyinin altında okyanus bulunmaktadır.

Pan ve Atlas uydularının şekli uçan tabak şeklindedir. Lapetus uydusunun bir kısmı çok parlak, diğer kısmı çok karanlıktır. Enceladus‘un üstünde su ve kimyasal maddeler fırlatan gayzerler vardır.

Satürn’ün Halkaları

Satürn’ün halkalarının genişliği yaklaşık 400.000 km’dir. 500 ile 1000 arasında halkası olduğu düşünülmektedir.

Halkaları buz ve kaya parçalarından oluşmaktadır.  Bu buz ve kaya parçalarının yaklaşık 35 ton olduğu düşünülmektedir.

Halkaların nasıl oluştuğuyla ilgili teorilerden biri gezegenin çok yakınındaki bir uydunun parçalanmasıdır.

Halkaların yaklaşık 200 milyon yıllık olduğu düşünülmektedir. Fakat halkaların hep değişim geçirdiği gözlemlenmiştir.

Satürn’ün Altıgen Kutbu

NASA‘nın kutupları altıgen şeklindedir. Bu bölgede 20 bin kilometre çapında ve saatte 320 km esen bir fırtına bulunmaktadır. Fırtınanın büyüklüğü Dünya’nın büyüklüğünün 30 katıdır. Fırtınanın ne zaman oluştuğu hala bilinememektedir.

Sabriye Zeynep Burakgazi

2001 yılında Bingöl'de doğdum. Rize'de yaşıyorum. Yeni şeyler öğrenmeyi ve insanlarla paylaşmayı seviyorum. İlgi alanım genellikle kimya, biyoloji ve astronomi üzerine. Bu sitede öğrendiğim ve insanlarla paylaşmak istediğim konuları yazıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir