ElementlerGenelMakalelerSoy Gazlar

Helyum (He) Elementi Nedir?

Google News Abone Ol

Helyum ismi Yunanca Güneş Tanrısı olan Helios’tan gelir. Helyum, Güneş’te bol miktarda bulunduğundan bu isim verilmiştir. Periyodik tabloda 2. Sırada, 8A grubunda ve 1. Periyotta bulunur. Atom numarası 2’dir. Soygazdır. Oda sıcaklığında gaz halde bulunur. En düşük erime ve kaynama sıcaklığına sahiptir. Yani çok düşük sıcaklıklarda bile Helyum gazdır. Nötr bir Helyum elementinde 2 elektron, 2 proton, 2 nötron bulunur. Havadan hafiftir. Bu özelliği sayesinde balonlarda kullanılır. Evrende en çok bulunan 2. Elementtir. Fakat Dünya’da çok bulunmaz.  Reaksiyona girme isteği çok düşüktür.  Neon elementinden sonra tepkimeye girme isteği en düşük elementtir. İdeal gaza çok yakın özellikler gösterir. Yanıcı değildir. Yıldızlarda bulunan temel elementlerden biridir.  Özellikle sıcak yıldızlarda çok bulunur.

Helyum (He) Elementi Hakkında Bilgiler

Helyum’u 1868’de J. Jansen Güneş tutulması sırasında güneş tayfını incelerken saptadı. 1895’de birbirinden bağımsız olarak helyumun uranyum filizinde de bulunduğunu saptadı.  1907’de Rutherford ve Royds radyoaktif bozunma sırasında yayılan alfa taneciklerinin helyum olduğunu kanıtladı.

Helyum, genellikle doğalgazdan elde edilir. Havada 1/200000 oranında bulunur. Havadan 3 aşamalı işlemler sonucunda elde edilir.

Roket itici gaz sistemlerinde, balonlarda, MR cihazlarında, dalış gazlarında, solunumu kolaylaştırıcı bir yapısı olduğu için solunum cihazlarında ve daha birçok alanda kullanılır. Süper iletken madde araştırmalarında da özellikle kullanılır. İnsanlar bu gazı eğlence amaçlı sesini inceltmede kullanır. Fakat vücuda Oksijen girmesini engellediği için ölüme yol açar ve bu yüzden çok tehlikelidir. Hidrojen bombasının enerjisini sağlayan da helyum atomlarının kaynaşmasıyla helyum haline dönüşmesinin tepkimesidir.

Sabriye Zeynep Burakgazi

2001 yılında Bingöl'de doğdum. Rize'de yaşıyorum. Yeni şeyler öğrenmeyi ve insanlarla paylaşmayı seviyorum. İlgi alanım genellikle kimya, biyoloji ve astronomi üzerine. Bu sitede öğrendiğim ve insanlarla paylaşmak istediğim konuları yazıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı