AmetallerElementlerGenelMakaleler

Hidrojen (H) Elementi Nedir?

Google News Abone Ol

Hidrojen, H sembolüyle gösterilir. Periyodik tabloda  1A grubunda, 1. periyotta ve ilk sırada bulunur. Kütlesi 1.00749 g/mol’dür. Kaynama noktası yaklaşık -253 derece, donma noktası yaklaşık 259 derecedir. Ametaldir. Çok hafif bir elementtir. ( Havadan 14,4 kez daha hafif.) Evrenin kütlesinin %75’i Hidrojendir.  Doğada normal olarak moleküler halde (H2) bulunur, serbest halde bulunmaz.  Evrenin büyük bir kısmı hidrojenden oluşmuştur. Gaz haldedir. Kokusuz ve renksizdir. İyi bir iletkendir. Tatsızdır. Yanıcı bir gazdır. Bu özelliği sayesinde özellikle sanayide çok kullanılır. Hidrojen gazın yanıcılığı bilinen en büyük yanıcılık derecesine sahiptir. Hidrojende 1 proton ve 1 elektron vardır. Güneş ve diğer yıldız sistemlerin termonükleer tepkimeye vermiş olduğu ısının yakıt kaynağı olan hidrojen, evrenin temel enerji kaynağıdır. Bilimin gelişmesine önemli etkileri olmuştur.

Hidrojen Hakkında Detaylar

H, sentetik olarak ilk defa Von Hohenheim tarafından güçlü asit metalleriyle karıştırarak elde etmiştir. Fakat bu gazın yeni bir element olduğunu anlayamamıştır. Paracelsus, birkaç güçlü asidi birleştirerek H elde etmiştir. Sonraki yıllarda Robert Boyle, yeniden keşfetmiştir. Cavendish deneylerinde bu gaza tutuşucu hava ismini vermiştir. 1783’te Lavoisier bu elemente hidrojen ismini vermiştir. (Hidrojen, su meydana getirici demektir.)

Endüstride kullanılan hidrojen gazı,çoğunlukla metan benzeri elementlerden edilse de biraz pahalı olmakla birlikte suyun elektrolizinden de elde edilmektedir. Hidrojen amonyum üretiminde bazı metallerin hazırlanışında ve bitkisel yağların sertleştirilmesinde Kullanılır. Mazot gibi ağır yağların kraking işlemi ile benzin gibi daha hafif ve uçucu ürünlere çevirmede ve patlayıcı yapmada yararlanılır. Hidrojenin çok kullanılmasının özelliklerinden biri de hidrojen gazının belli bir sıcaklıkta sıvı bir hal almasıdır. Bu yüzden insanlar hidrojeni sıvı hale getirerek saklamış ya da taşımışlardır. Sıvı hidrojenin hacmi gaz hacminden 1/700 kat daha azdır. Hidrojen, öncelikli olarak balonlarda ve zeplinlerde kullanılır.

Sabriye Zeynep Burakgazi

2001 yılında Bingöl'de doğdum. Rize'de yaşıyorum. Yeni şeyler öğrenmeyi ve insanlarla paylaşmayı seviyorum. İlgi alanım genellikle kimya, biyoloji ve astronomi üzerine. Bu sitede öğrendiğim ve insanlarla paylaşmak istediğim konuları yazıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir