Adını Roma tanrılarından ticaret ve haberleşme tanrısı olan Merkür‘den almıştır. Güneş‘e en yakın ve en küçük gezegendir. Güneş’e olan uzaklığı 57.910.000 km’dir.
Merkür’ün Özellikleri Nelerdir?
Yörünge süresi Dünya günü olarak bakıldığında 88 güne eşittir. Çıplak gözle gözlenebilen 5 gezegenden biridir. Fakat yeryüzünden incelenmesi çok güç ve nadir bir durumdur. Güneş Sistemindeki diğer gezegenlerden daha hızlıdır. Hiç uydusu yoktur. Atmosferi neredeyse olmadığından günlük sıcaklık farkı çok fazladır. (Gündüz 457, gece -172 derce.)
Merkür’ün seyrek atmosferinde çoğunlukla orta ağırlıkta elementler( potasyum, sodyum, oksijen) bulunur. Yüzünde çok fazla krater vardır ve bu özelliğinden Ay’a da oldukça benziyordur. Yüzeyindeki en büyük çarpışma izinin büyüklüğü 1300 km’dir. Buna Caloris Havzası denilmektedir. Bu büyük lav denizini 100 km çapında bir meteor yapmıştır. Merkür, yer benzeri gezegendir. (Dış yapıları, büyüklük ve kütleleri Dünya’ya benzeyen gezegen demektir. Ya da kayasal gezegen olarak da isimlendirilir. Örneğin Merkür’ün yanında yerbenzeri gezegen olarak Venüs, Mars ve cüce gezegen Ceres de yer alır.)
Merkür, Güneş Sisteminde Dünya’dan sonra yoğunluğu en fazla olan gezegendir. Yüzeyine düşen ışınların yaklaşık 10’da 1’ini yansıtır. Merkür, yavaş dönmesine rağmen manyetik alanı çok fazladır. 1991 tarihli Arecibo radyo teleskobundan yapılan gözlemlere göre Merkür’ün üzerinde su birikintilerinin olabileceğini ortaya çıkarılmıştır.
Merkür’ün Tarihçesi
Yunan mitolojisine göre sabah görülen Merkür Helles, akşam görülene ise Apollo denilirdi. Pisagor, aslında sabah ve akşam görülen bu yıldızın aynı yıldız olduğunu ortaya çıkartmıştır. Heraklit de Merkür’ün kendi etrafında döndüğünü ortaya çıkarmıştır. 1680’li yıllarda Zupi, Merkür’ü incelemiş ve hem kendi etrafında hem de Güneş’in etrafında döndüğünü gözlemlemiştir.
1960’lı yıllarda Michigan Üniversitesinin yaptığı araştırma yapmıştır ve Merkür ile ilgili o güne kadar yapılmış en geniş bilgilere ulaşmıştır.
Merkür’e Yapılan Ziyaretler
Mariner 10 uydusu, 1970’lerde Merkür ve Venüs‘ü inceleyen uzay sondasıdır. Merkür’ü ziyaret eden ilk uzay aracıdır. Merkür’ün yakınından 3 kez geçmiştir.
Messenger da 2004’te fırlatılmıştır ve 2015’e kadar 4 yıl boyunca Merkür’ün çevresinde dönüş yapmıştır. 4 yıllık görevden sonra saatte 13.500 km hızla Merkür’ün yüzeyine çakılmıştır.
Güneş sistemindeki diğer gezegenlerin özellikleri için: Gezegenler ve Başlıca Özellikleri
Merkür hakkındaki detaylı bilgiler için teşekkür ederiz